Бившето сиропиталище “Рада Киркович“ с нова отсрочка, искат още 60 дни за довършването му

  • от PlovdivTime
  • 13:29, 17.08.2020

Множество пречки и усложнения налагат ново удължаване на срока за завършване на проекта за изграждане на ефективна социална инфраструктура за предоставяне на 7 нови социални услуги в Община Пловдив. Това стана ясно по време на днешната пресконференция в Община Пловдив, на която бе обсъден напредъка по изпълнението на проекта на стойност близо 2,4 милиона с ДДС, финансиран с европейски средства по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, пише TrafficNews

Община Пловдив е поискала още 60 дни за завършването на строителството на няколко центъра за деца и ремонта и рехабилитацията на няколко съществуващи сгради. Това се наложило заради лоши метеорологични условия, проблеми в процедурата с НИНКН за съгласуване на проекта за възстановяване на сградата на бившето сиропиталище "Рада Киркович", която е паметник на културата. Ремонтът на зданието към днешната дата е готов на 80%, съобщиха от местната администрация. 

Припомняме, че по проекта има четири обособени позиции, които включват поместването на три услуги в базата на ул. "Димитър Цончев". Общо там ще бъдат отворени Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за деца с тежки множествени увреждания и Център за обществена подкрепа. В Тракия в близост до Парка на Репресираните се изграждат Център за настаняване от семеен тип за деца с капацитет 12 души и Преходно жилище за деца от 15-18 години. Отделно се изгражда още един Център за настаняване от семеен тип и наблюдавано жилище за младежи от 18-21г.

"Община Пловдив се сблъска с редица трудности по отношение на сградата на "Димитър Цончев" 11, заради съгласувателни процедури с НИНКН. Процедурата бе спряна за 1 година и 3 месеца. В началото на март 2019 проектът е съгласуван с НИНКН, но официално становище от Министерство на културата имаше едва през август. В началото на 2020 бе открита строителната площадка, ала след това по време на пандемията от 13 март до 15 май строителството бе спряно, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Отделно лошото време възпрепятства работата за около 60 дни общо, което сме удостоверили с документи от Института по метеорология и хидрология. Представили сме искането за удължаване на срока по проекта пред Регионалното министерство, очакваме становище от тяхна страна", обясни зам.-кметът Анести Тимчев. 

Заради процедурни проблеми, свързани с общественото недоволство по отношение на изграждането на два центъра за услуги в кв. "Съдийски" и преместването им, има наложена и финансова санкция по проекта. Корекцията е 5% и възлиза на около 20 000 лева. 

Това е четвърто отлагане на крайния срок на проекта, който започна през 2018 и трябваше да приключи в началото на 2020. Заданието обхваща само материалните бази и обзавеждане. Наемането на персонал и разработването на програмите за работа с деца ще се осъществят по друг проект, който трябва да стартира на 25 август и е със срок 18 месеца. Това означава, че новите 7 центъра за деца, ще заработят най-рано в началото на 2021 година. Общият брой на местата за настаняване след започналата процедура по деинституализация - затваряне на сиропиталищата и откриване на нови модерни домове за деца, в които условията за живот наподобяват семейна среда, в Пловдив ще нарасне до 60 след откриването на новите бази.