Библиотекарите от НБ „Иван Вазов” се включват в национален протест срещу държавата

  • от Мария Луцова
  • 10:59, 19.05.2022

Библиотекарите в НБ „Иван Вазов” ще се включат в националната стачка, организирана от КТ „Подкрепа” на 20 май. Те няма да напуснат работните си места и ще продължат да работят за каузата на четящите, но ще поставят на реверите си зелени лентички с надпис „Протест”.

„Поводът за стачката е неизпълнено от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша”, казват от  синдикалните организации на регионалните библиотеки към национална федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“.

Исканията на протестиращите включват увеличаване с 40 процента на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки.

„Необходимите средства са в размер 10 288 863 лв., включително - за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г“, съобщават организаторите на шествието. Освен това те ще настояват и за увеличаване на субсидираните бройки на регионални библиотеки – от 1177 на 1200. 

„Исканията на колегите са справедливи и затова и ние ще подкрепим протеста им. Всички наши членове, които пожелаят, могат да поставят зелени лентички”, казаха пред PlovdivTime  и от другия голям синдикат в НБ „Иван Вазов” КНСБ.

На някои места в страната ще има и ефективни стачни действия. Служителите на Столична библиотека ще излязат пред сградата от 14 до 15 ч.