Безумно! Къщата на ул. “Цар Иван Александър“ била “променена и обезличена“ според НИНКН

  • от Мария Луцова
  • 09:50, 05.01.2024

Статутът на паметник на културата на къщата на ул. "Цар Иван Александър "2, чието разрушаване започна преди дни,  е свален със заповед на министъра на културата от 17 май 2012 г. Тогава начело на ведомството е Вежди Рашидов, но документът е подписан от заместника му Митко Тодоров. 

Красива къща в сърцето на Пловдив - на ул. Цар Иван Александър", се превръща в поредната загубена недвижима културна ценност. Както обичайно става, по празниците в "Жилищна сграда на Павел Чемишанов, Васил и Мария Кондови, Кръстьо и Мария Георгиеви" /както е записана в регистрите/ е започнал демонтаж на врати, прозорци и покрив.

Как, кога и с чий подпис се случва така, че сградата, която в някои документи все още се води архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Новото време и е под №530 на Регистъра, е напът да бъде съборена?

Статутът на къщата на ул. "Цар Иван Александър" (ул. "Никола Козлов", според Регистъра на НИНКН) е свален със заповед на министъра на културата от 17 май 2012 г. Тогава начело на ведомството е Вежди Рашидов, но документът е подписан от заместника му Митко Тодоров.

На "Жилищна сграда на Павел Чемишанов, Васил и Мария Кондови, Кръстьо и Мария Георгиеви" е прекратен временният режим по чл. 59, ал. 3 от Закона за културното наследство.

Мотивите са, че сградата е представител на жилищната архитектура от Новото време и няма принос в типологията на жилището от този период. Плановата схема е променена съществено с многократни преустройства. Обемно-пространственият образ е значително променен и обезличен. Напълно загубена е традиционната среда на обекта. В резултат на тези намеси сградата не притежава качества на архитектурно-строителна недвижима културна ценност.

Заповедта стъпва на писменото становище на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство от 4 април 2011 г. и на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности от заседание, проведено на 31 октомври 2011 г.

Кои са чиновниците направили горните заключения, които видимо от снимките на сградата не отговарят на истината, не знаем. Дори хора, които не са специалисти, виждат, че въпросната сграда е запазена в изключително добро състояние, фризовете и фронтоните са цели, фасадата е устояла на времето с минимални щети. 11 години по- късно целият казус е минал под знака на колективната безотговорност. Сега предстои на мястото на бившия паметник да бъде издигната поредната кооперация, чийто "обемно - пространствен образ" ще се впише прекрасно в новата "традиционна среда", която е със доста спорна визия. 


Това ли ще е новата визуална среда на архитектурата в сърцето на Пловдив?
Министерство на културата вече е издало становище относно виза за проектиране и инвестиционен проект за жилищна сграда с офиси и подземен паркинг - ново свободно застрояване и подземно застрояване. Документът е от 3 октомври 2023 г. , а подписът е на зам.-министър арх. Чавдар Георгиев. Заявител е "Медичи Пропърти Инвест" ЕООД на Мирослав Стефанов..

Имотът се намира в обхвата на охранителна зона "Г1" на Групов паметник на културата Система от улични ансамбли "Г", съставен елемент на "Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив". Според предписанията, проектът на новата сграда трябва да е съобразен с културно-историческата и етно-културната специфика на околното застрояване. По време на изкопните работи се изисква археологическо наблюдение на специалисти от РАМ-Пловдив.

"Проектът е съобразен с издадената Виза за проектиране и съответства на определените коти корниз от 10, 12 и 15 метра. Покривният етаж е терасовиден с частични наклонени покриви, които са нехарактерни, а капандурите са агресивно изявени. Към проектанта предписанията са да се обобщи покривното решение с омекотяване въздействието на капандурите" пише в заключението на министерството. 

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

“Български Медичи“ разрушава една от най-красивите пловдивски къщиПоредната смъртна присъда на паметник на културата е законна, ни успокояват управляващите