Без заем за зоопарка в Пловдив, теглят 3,7 млн. лева за Дондуковата градина

  • от Благовест Андонов
  • 17:04, 06.03.2023

Община Пловдив ще изтегли 3,7 млн. лева за реконструкцията на Дондуковата градина през Фонда за устойчиви градове. Това ще се случи под условие, че Общинският съвет одобри предложението на кмета Здравко Димитров на утрешната сесия.

Първоначалното предложение на администрацията бе средствата от 10 млн. лева да се пренасочат освен към първата  градска градина на Пловдив, така и към завършването на зоопарка.  След общественото обсъждане обаче администрацията се е отказала от зоокъта заради негативните позиции на  пловдивчани. Така сумата от 5,7 млн. лева ще остане неусвоена.

Предложението на администрацията е 3 млн. лева да се дадат за реконструкцията на Дондуковата градина, а други 700 000 лева за контактната зона около нея – улици и тротоари. И по двете позиции има избрани изпълнител  за парка консорциум с водещ партньор „Ай Ди Ел”, а за уличната инфраструктура – „Драгиев и Ко”.

Проектът за реконструкцията включва ново озеленяване и залесяване, половина система, паркови мебели и детска площадка и осветление. В центъра на парка ще бъде  изграден голям фонтан с водни ефекти, а останалите по-малки шадравани ще бъдат превърнати в цветни арки.