Без опашки и стълпотворение пред храмовете в Пловдив на Разпети петък

  • от PlovdivTime
  • 13:18, 30.04.2021

Относително спокойно е пред църквите в Пловдив на Разпети петък, предаде репортер на TrafficNews. Пред повечето храмове няма опашки и стълпотворение на хора, като в момента текат литургиите за най-тъжния ден, който почита църквата.

По  традиция присъствието в църквата е така, все едно отивате на погребение на свой близък човек. Посещението в храма не е за здраве и благополучие.

Църквата се обикаля и на Разпети петък, но само веднъж, а не три пъти както срещу Великден. След като свещеникът изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се върви и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът я взема от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма. Поклонението пред нея продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

Минаването под плащаница на Разпети петък е вид символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си. Затова през целия ден хората минават за опрощение и за здраве. Богословите обясняват, че всъщност минаването под издигнатото място всъщност е израз на преклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, но също така и на благодарност за изкуплението, което им е дарил. На всеки, минал под "масата", свещеникът трябва да даде цвете - израз на благословия, духовна утеха и вяра във възкресението на Христос.