Без налични пари: Община Пловдив пусна обществената поръчка за Небет тепе и Източната порта

  • от PlovdivTime
  • 17:21, 21.07.2020

Община Пловдив пусна обществената поръчка за инженеринг на проекта „По крепостните стени на Филипопол”. Тя ще се реализира в три обособени позиции , а от кандидатите се очаква изпълнение на проектирането, авторския надзор, строително-монтажните работи и консервационно-реставрационните работи. 

Малко над 6 млн. лв. ще бъдат безвъзмездно финансиране от оперативна програма „Региони в растеж”, а другите 2 милиона съфинансиране ще бъдат заем, който общината ще изтегли. Така целият бюджет възлиза на 8 012 202,52 лв. Срокът за изпълнение е 660 дни. 

От документацията става ясно, че изборът на изпълнители по трите позиции ще става въз основа на два критерия – предложение за проектиране и строителство при максимален брой точки – 60, и ценово предложение – при максимален брой точки – 40. 

Първата обособена позиция е за „Инженеринг на обект: анастилоза, консервация, реставрация и експониране на античен комплекс „Източна порта на Филипопол”, втората е за „Инженеринг на обект: археологически комплекс Небет тепе – консервация, реставрация и експониране, зеленина и археология”, третата – „Инженеринг на обект: реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „Небет тепе”.  

Общата прогнозна стойност на поръчката е 5 831 909,05 лв. без ДДС.

По първата позиция са предвидени 2 325 160,08 лв. за строително-монтажните работи и консервационно-реставрационните работи, 30 000 лв. за проектиране, 15 000 лв. за авторски надзор. 

По втората позиция са предвидени 2 342 854,61 лв. за строително-монтажни дейности и консервационно-реставрационните работи, 68 300 лв. са за проектиране, 15 000 – за надзор. 

По третата позиция съответните средства за дейностите са 989 772,36 лв., 31 822 лв. и 15 000 лв. Всички посочени суми по трите позиции са без ДДС.

Любопитно е, че в документацията за процедурата е посочено, че към момента на откриването й за възлагане на обществената поръчка не е осигурено финансирането за нейното изпълнение. Поради тази причина договорите с избраните изпълнители ще бъдат сключвани при условие всяка от страните да може да поиска прекратяването им без предизвестие след изтичането тримесечен срок от сключването му. 

Срокът за подаване на документи е 17 август.

Очаквайте подробности за това как ще изглеждат две от забележителностите на обектите след изпълнението на проекта!