База с 6 нови ателиета на Сценични кадри откриха в Цар Симеоновата градина

  • от PlovdivTime
  • 11:06, 01.06.2022

"Честит празник на всички! Денят е хубав, поводът също, мястото е знаково за Пловдив! Желая ви да ползвате новата си база пълноценно. Знайте, че Пловдив цени това, което правите и се гордее с вас, така че дерзайте. Успех от все сърце!", каза кметът Здравко Димитров по време на откриването на новата база Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, която се намира в Цар Симеоновата градина. Тя разполага с 6 нови ателиета, в които ще се обучават и творят учениците от специалности декор, художествено осветление и бутафория.

Успех и много творчески постижения на учениците пожела и отец Еленко, който освети сградата и отслужи празничен водосвет. Директорът Николай Томов благодари на Община Пловдив, защото не е често срещано явление местна власт да подпомага национално училище. По този повод Зико си пожела някой ден, някой завършил ученик да го спре и да му каже, че е учил в сградата, която местната власт е предоставила.

Ремонтът на сградата до детската площадка в Градската градина е на стойност 50 хиляди лева и е реализиран в началото на годината. Благодарение на бързата реакция на Община Пловдив и Обс-Пловдив, ремонтът е приключил преди драстичния скок на цените на материалите. По думите на Томов, ако строителните дейности се реализираха в момента, цената на ремонта щеше да бъде двойна. Кметът на Пловдив подари на директор Томов икона на Св. Богородица. 

След края на официалната част с прерязване на лентата и откриването на новата база с ателиета учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства изнесоха спектакъл, а техни съученици предложиха интересни занимания на малчуганите – рисуване върху глинени фигурки и гримиране на желаещите деца като любими приказни герои. Особено атрактивни бяха бъдещите актьори, които ще завършат училището. Десеткокласниците бяха облечени в костюми, изработени от техни съученици от предните випуски, завършили вече училище - имаше принцеси, фараони и други герои.

Деца от Музикалното училище пък се погрижиха за музикалното празнично оформление.