Българските учители благодарят на родителите с пускане на балони от терасите си

  • от PlovdivTime
  • 09:17, 23.05.2020

Българските учители ще пуснат по един балон от терасите си тази вечер. Те ще направят това точно в 21 часа, в знак на благодарност към родителите, които са ги подкрепили в дистанционното обучение. Това става в навечерието на 24 май - денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Новината обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред БНТ. Тя определи като изключително успешно дистанционното обучение на децата, което срещна и доста противници, и писа отличен на всички преподаватели.

"Те работеха в изключително трудна ситуация. Посветиха по 12 часа на обучението и успяха", каза още Такева. Тя обяви, че отчетът на Европейския комитет по образование е, че българската образователна система се е справила най-добре с дистанционното обучение по време на пандемията.

"В такъв мащаб нито една страна в света не беше използвано дистанционно обучение, защото то не се препоръчва масово в базисното образование, когато става ограмотяването. Даже не се препоръчва в периода 1-4. клас", заяви Янка Такева.

Председателят на Синдиката на българските учители заяви, че детските градини са готови отново да отворят врати. Готови са учителите, но има много сериозен проблем - например в София до онзи ден са напуснали 72 медицински сестри и около 80 учители и помощен персонал.

"Напускат, защото при първото класиране за прием в детски градини и ясли децата им не можаха да влязат в детските градини и се махат, за да си гледат децата. Ние нямаме предимство нашите деца с предимство да се приемат в училище или детска градина. Миналата година 250 учители от София не можаха да се върнат и в училище, и в детски градини. Сега събираме сведение колко няма да могат да се върнат в цялата страна", каза Такева и заяви, че в най-скоро време заедно с Пламен Димитров ще потърсят връзка с прокурора на Република България за разрешаване на проблема.