България въвежда зелен сертификат за кино, театър и концерт! Училищата учат онлайн с решение на местно ниво

  • от PlovdivTime
  • 16:19, 19.10.2021

България въвежда зелен сертификат. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. Всички дейности, които се извършват на закрито до момента, от тук насетне ще могат да се извършват само при предоставяне на зелен сертификат при осигуряване на контрол на входа, посочи служебният министър.

Новата заповед, която въвежда тези мерки, е почти готова, ще бъде публикувана до края на работния ден. Зеленият сертификат и новите мерки влизат в сила 00:01 часа сряда срещу четвъртък, т.е. от 21.10.2021 година.

Така на практика достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение ще се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR. Такава е практиката в редица държави на ЕС. Зелен сертификат ще се изисква за допускането на хора в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, сред тях са всички кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети. 

Всички останали изисквания и ограничения за тези обекти ще отпаднат напълно. 

При откритите базари и тържища се въвежда ограничение по 1 човек на 8 кв. метра. Работодателите и органите на всички администрации са задължени да организират плаващо работно време, най-малко 50% да работят дистанционно. Въвежда се изискване за персонала на всички болнични заведения и старчески домове да работят със зелен сертификат.

Министърът на здравеопазването посочи, че приетите мерки са обсъдени с широка гама от заинтересовани групи от бизнеса, неправителствени организации, синдикати, експерти и администрация.

БАБХ, РИОСВ, областните управителите и общините ще трябва да следят за спазването на новите мерки.

Припомняме, че антигените тестове са безплатни и важат 48 часа, но пробонабирането се заплаща персонално. 

Всички училища в общините, които 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души, ще минават на дистанционно обучение, това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. При попадането на общините в червената зона от 250 до 500 заболели на 100 000 ще минават на дистанционно обучение на 50% на ротационен принцип.

Разликата е, че ще се гледат общините, а не целите области. Посещенията в университети ще бъдат само със зелен сертификат, съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Kоментари

коментар
Radost
17:13, 20.10.2021
Отговор

Как иначе здравният ни министър ще се изфука че е направил нещо важно за държавата.Пълен абсурд.Горко на всички от работещите.

коментар
Владимир Иванов от Сливен Ако желаете и ЕГН ще ви дам
19:46, 19.10.2021
Отговор

Докато ковида е бизнес болест ще ни правят на маймуни Скок го прави такъв Скапаните политици скапаната здравна каса и най вече ние като народ че позВлволяваме всичко това