Бъди промяната, която искаш да видиш в света - добрите каузи в Пловдив през 2021-а

  • от PlovdivTime
  • 13:00, 26.12.2021

Бъди промяната, която искаш да видиш в света. Тази мисъл на Махатма Ганди бе претворявана в различни каузи от стотици пловдивчани през 2021 г. Едни преобразяваха паркове и тепета, други спасяваха животни, а трети показаха човечност и добрина към напълно непознати, припомня Trafficnews.bg.

„Мисия Лаута”! Стотици пловдивчани се включиха в мащабната акция по почистването на един от любимите и най-големи паркове под тепетата. Първата стъпка за реанимацията на горичката бе прочистването й от изгнилата дървесина, която е източник на зараза за здравите дървета. Според инж. Георги Николаев над 50% от дърветата в Лаута са поразени от различни болести, гъбички, насекоми. През последните години в района са засадени над 2 500 нови фиданки, но в парка не бе правено съществено прочистване.

Седем доброволци пък почистиха Кучешката алея в парк Лаута в Пловдив. Любопитното е, че без да знаят това предварително, пловдивчаните преобразиха парка на любимите си четириноги приятели в Световния ден на почистването. А страхотната инициатива на стопаните бе подкрепена и от техните домашни любимци.

Серия от инициативи имаше пред годината и на другото богатство на Пловдив – Данов хълм. Активисти, доброволци, граждани, представители на НПО организации и местна администрация се обединиха в името на по-чисто и красиво тепе. Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, стартира в края на миналата година и се развива на различни етапи – почистване на пространството от отпадъци, възстановяване на напоителните системи, план за възстановяване на озеленяването, отваряне на пътеки и стълби. Дейностите бяха провокирани от събитието “Разходката на Джейн”.

Съвместна акция на доброволци, служители от администрацията и представители на ОП „Градини и паркове“ по почистване на междублоковите пространства се проведе в район „Северен“. Инициативата „Да изчистим междублоковите пространства ЗАЕДНО!“ бе по идея на Тина Димитрова и група граждани, живеещи в близост. Дамата е взаимствала добрата практика от Италия.

А в район „Тракия“ малки и големи превърнаха междублоковите пространства в приказни градини и дори бяха отлиени в конкурса „Цветен кът 2021”. Едно от най-впечатляващите места е „оазисът“ пред Блок 100. Да видиш толкова зеленина, цветя, плуващи рибки и лилии насред улици, автомобили и блокове – това определено може дори да заприлича на мираж.

Двайсет къщички за птици се появиха в подножието на Бунарджика. Те са изработени от ученици в първи и трети клас на училище „Екзарх Антим I“ заедно с техните татковци. А децата поеха ангажимент, че целогодишно ще се грижат вътре да има храна за птичките.

Серия от инициативи се състояха в Пловдив и за осиновяване на кученца от Общинския приют. В Месеца на животните четириногите гостуваха в кв. „Капана“, а малчугани и техните родители си поиграха с тях. Чаровните животинки откриха и няколко срещи на пловдивските футболни отбори.  Спортистите с радост се включипа в каузата по намирането на дом за всяко от тях.  

А едно куче – бобтейлът Мон, се включи в набирането на средства за онкоболно дете. За поредна година собственичката на терапевтичното куче Велислава Костадинова организира благотворителна кампания под надслов „Заедно в живота“. През целия февруари тя и нейните съмишленици и помощници изработваха мартенички, средствата от продажбата на които отидоха за лечението на детето.

Стотици хора с големи сърца превърнаха отделението по детска хирургия  на Пловдивската университетска болница „Свети Георги” в приказно царство. Стените на операционния блок и интензивното отделение в детската клиника бяха преобразени със свежи рисунки – цветя, животни и анимационни герои. На стаите бяха монтирани външни ролетни щори.

Парична сума в размер на 4 хил. лева предостави като лично дарение на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания и на звеното по Детска онкохематология към УМБАЛ „Свети Георги“ учителят от Пазарджик Илия Михайлов. Средствата бяха събрани от благотворителна кампания с продажба на неговата четвърта поред книга „Ежедневности“.

„Капаки за бъдеще“ бе друга кауза, която успя да обедини много хора. Малки и големи събираха пластмасови капачки и успяха да реализират мисията - закупуване на първата неонатална детска линейка. Тя бе дарена на пловдивската Бърза помощ и само след броени часове с нея бе спасено новородено, което бе превозено от Карлово до Пловдив.

Деца герои спасиха възрастна двойка от Калояново. В мразовитата февруарска нощ пламна пристройка на къщата, обитавана от пенсионерите. За късмет в съседство десет деца на 17 и 18 години и родителите им празнуват. Тийнейджърите виждат пламъците и веднага се втурват към къщата и извеждат мъжа и жената.

Честността и добрината на този мъж затвърждава вярата ни, че високият морал и човечността все още не са рядкост сред нас. С тези думи директорът на пловдивската полиция старши комисар Димитър Балев изказва благодарност към 57-годишен пловдивчанин, който видял изгубено портмоне с над 1000 лева и веднага съобщил за това на тел. 112. 

Достойният карловец Иван Захариев, който работи в катедрата по "Механика" в Аграрния университет в Пловдив, и ученичките Йоана и Божидара от Раковски също дадоха пример по добрина и човечност, като върнаха намерени портмонета с голяма сума пари вътре.

Ивелин и Франциск от село Белозем спасиха ранен щъркел. А друго птиче, останало без родители, беше осиновено и намери своето ново щъркелово семейство