Атанас Кръстев - човекът, който сам построи град

  • от Мария Луцова
  • 12:45, 16.09.2022

"Атанас Кръстев беше топлина и светлина за всички. Тя струеше отвътре, от душата му, а за такива хора се правят филми най-трудно", каза актрисата Йоана Буковска-Давидова по време на предпремиерата на документалния филм "Сто години хвърча по камъните" в Балабановата къща.

Във лентата своите истории за Начо Културата разказват негови приятели, колеги, родственици. С разказите си те създават жив образа на човека, с чиито усилия Пловдив има Стария град. 

"При него царуваше красотата и това събираше хората. Когато го посетихме за първи път, той точно започваше да връща към живот един отписан, ненужен, неудобен, запуснат Стар град. Но той успя да се превърне в единствения човек в България, който сам построи град", разказва във филма Стефан Мавродиев.

За веселите купони, за началото на Националните есенни изложби, за близостта с художници и писатели разказаха Иван Шишков, Русалия Кирова, Вежди Рашидов и колеги на Атанас Кръстев.

"Истински идеалист, от тези, които започнаха да липсват. Той сбъдваше красотата», каза Вежди Рашидов и цитира заглавието на стихотворението на Жак Превер «Как да нарисуваме портрет на една птица» с думите: «Портретът на птицата на Начо е Старият град».

Филмът „Сто години хвърча по камъните” е финансиран от Община Пловдив и ОИ "Старинен Пловдив" и се посвещава на 100 години от рождението на Атанас Кръстев.

Официалната премиера ще е на 17 септември, събота, на Римски стадион от 20.30 часа и е с вход свободен. При лошо време прожекцията ще се състои в Епископската базилика на Филипопол. Събитието е част от официалната програма на „Празници на Стария град “, които тази година са под мотото „Врати във времето”. Изданието се посвещава на 100 години от рождението на Атанас Кръстев.

Филмът ще се прожектира заедно с още две ленти за Начо Културата в къщите с експозиции в Стария град, обяви директорът на Общинския институт Елена Кантарева-Дечева. 

„Сто години хвърча по камъните”

Режисьор: Станислава Калчева; Сценарий: Станислава Калчева, Йоана Буковска–Давидова; Оператор: Иван Тонев A.Б.О.; Музика: Георги Цветков; Режисьор по монтажа: Огнян Иванов; Звук на терен: Благомир Алексиев; Музикално- звукова концепция: Благомир Алексиев; Пост продукция: АРС Диджитъл студио С участието на: Йоана Буковска-Давидова, Иван Шишков - племенник на Атанас Кръстев, Рени Шишкова - галерист, галерия "Червеното пони", Антоанета  Пердикацева - уредник в ОИ"Старинен Пловдив", Мими Никова - бивш служител на Управление „Старинен Пловдив“,  Галина Ропова - фондохранител в ОИ"Старинен Пловдив", Русалия Кирова – балерина, съпруга на Димитър Киров, Стефан Мавродиев – актьор и приятел на Атанас Кръстев, Любо Маджунов - бивш служител на Управление „Старинен Пловдив“, Вежди Рашидов – художник, скулптор и приятел на Атанас Кръстев, Гласът на Начо Културата - Руси Чанев, Сянката на Начо Културата - Стефан Попов; Креативен продуцент Йоана Буковска; Продуцент АРС Диджитъл студио

 

Kоментари

коментар
ЗАГЛАВИЕ забележително по идиотизъм
20:08, 18.09.2022
Отговор

Трудно можеше да се съчини по-тъпо от това "заглавие"!

коментар
ТЪПО освен че е ЛЪЖЛИВО
20:11, 18.09.2022

Да оставим, че е ЛЪЖА, но на всичкото отгоре е и ГЛУПОВАТО. Тотално дискредитира "олтаря" НАЧО

коментар
Начо Диктатурата = Първата Българска МУТРА'1970
17:22, 17.09.2022
Отговор

ГРАДът на ТриХълмието деГРАДира МУТРИфициран, опростачен и ГЕРГОВизиран от 1970 насам под Първата Българска МУТРА Начо Диктатурата (на "Пролетариата" подигравателно КУЛТУРАТА) обезлюдил живия организъм (с бебета бабета и дантели на простора) като ИЗСЕЛИЛ ДОСТОЙНИТЕ ДРЕВНИ ФАМИЛИИ ИЗГРАДИЛИ ГРАДА ЗА ДА ИНСТАЛИРА В ОПРАЗНЕНАТА ЧЕРУПКА НА СИНЕКУРА СКУЧАЕЩА КАЛИНКА