Архитекти и общественици дискутираха на тема “Бъдещето на градовете след Ковид-19”

  • от PlovdivTime
  • 22:28, 05.06.2021

Как да изградим градове адаптирани за промените, наложени от пандемията, обсъдиха снощи в дискусия “Бъдещето на градовете след ковид” в Пловдив. Събитието се проведе върху инсталацията „Градска всекидневна“ срещу ArtnewsCafe. Организатор на дискусионния панел /е сдружение БГ Бъди активен,  като той е част от програма Място България и се осъществява в партньорство с Община Пловдив и Общинска фондация “Пловдив 2019”.

Темите, които бяха повдигнати са свързани с изграждането на здравословна градска среда, приобщаващи градски пространства; мобилност и достъпност, туризъм, култура; дигитални иновации; спорт и благосъстояние на гражданите. 

Дискусията откри Ласка Ненова от Сдружение БГ Бъди активен, водещ бе Едит Унджиян, като всеки от трите дискусионни панела имаше свой модератор.

В първия панел на тема „Устойчив и екологичен град за хората: публични пространства и социална инфраструктура; създаване на приобщаващи места и алтернативни пространства; зелени пространства и транспорт; превенция на замърсяването и използването на ресурсите“ участваха : арх. Любо Георгиев, директор на Софияплан,  арх. Димитър Ахрянов, Главен архитект на Община Пловдив, арх. Ина Вълканова, архитект и урбанист, Градоскоп, Мая Цанева, журналист, съосновател на Сдружение "Безопасни детски площадки".

Вторият панел бе посветен на темата„ Културен, жив и туристически град: публични пространства за култура и изкуство; туристически атракции; дигитални платформи; алтернативни форми на събития; нови подходи“. В него учястваха Пламен Панов, Заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“, Община Пловдив,  Виктор Янков, експерт проекти и събития, Фондация Пловдив 2019,  Гина Кафеджиян, експерт проекти и събития, Фондация Пловдив 2019 и Красимира Кодукова, специалист винен туризъм, Българска асоциация на винените професионалисти.

Бяха обсъдени въпосите: Създават ли се и приемат ли се от гражданите алтернативни градски пространства за културни събития? Как се промениха събитията? Може ли дигитализацията на обществени, масови и културни събития да измести живото преживяване? Как институции, културни, спортни и туристически оператори могат да си сътрудничат за активиране на жителите и посетителите на града?

Третият панел бе на тема „ Активен и здравословен град: активности и спорт; физическо и психично здраве, превенция; нови подходи и методи.“ Участници бяха Ласка Ненова, основател на Сдружение БГ Бъди активен,  Боряна Герасимова- предприемач, основател на Re:Gena и  Милена Хаджииванова- психолог, основател на H-Vision.

Всеки от участниците в дискусията  “Бъдещето на градовете след ковид” имаше възможност да даде добри примери от своята област и работа, обсъдени бяха проблемите във всяко от областите, с които се сблъскват участниците, както и какви са възможните решения, които да се приложат в бъдеще.

Събитието завърши с емоционален концерт на Едит Унджиян и Георги Зайков от MixMe.