Археолозите разкриват находките под Бетонния мост, предстои комисия да извърши оглед на терена

  • от Димитър Цонев
  • 12:55, 07.07.2024

Археолозите подготвят терена и разкриват откритите недатирани градежи под Бетонния мост, видя репортер на TrafficNews.

Предполага се, че откритите структури са от римско време, а от размерите не може категорично да се потвърди или отрече дали става въпрос за погребални съоръжения или не. Това ще стане ясно при започване на същинските дейности по разкриване на археологията.

Припомняме, че при изкопни работи с багер за полагане на нови железопътни линии бяха открити археологически структури в зоната на несъществуващия вече Бетонен мост.

Археолози откриха римски градежи при строежа на новия Бетонен мостНаходките няма да се отразят на сроковете на строеж

„Нека не предизвикваме нездрав интерес на обществото към това. Сутринта, когато дойдохме на терен, найлоните, с които бяха покрити находките, бяха премахнати. Те трябваше да ги предпазят от въздействието на околната среда, както и да запазим влагата, за да можем да работим в последствие по-лесно, а не за да скрием нещо“, сподели археологът Петър Зидаров.

„Нашата работа със сигурност няма да попречи на работата по изграждането на новия Бетонен мост“, допълни той.

Репортер на TrafficNews видя и в почивните дни работници, които да извършват дейности по ЖП линиите на разстояние от откритата археология в посока временно изградената спирка за влаковете, заминаващи на изток и юг. Дали и доколко ще се забави изграждането на железопътната инфраструктура зависи от това какво видят от комисията от НКЖИ и археолози, които в понеделник ще извършат оглед, за да се определи обхватът на находките и да се прецени как да бъдат проучени.

В социалните мрежи не спират коментарите на жители как изграждането на пътното съоръжение ще се забави и как се търси причина да не се изпълни в срок. Въпреки затварянето на пътната артерия и недоволството на пловдивчани, надлез Родопи и Коматевския възел не се задръстват от автомобили в пиковите часове, показаха репортерски проверки на TrafficNews.

TrafficNews ще продължи да следи работата на терен на археолози и строители, очаквайте подробности!