Археологическо проучване на Плоската могила спира ремонта на Брезовско шосе

  • от PlovdivTime
  • 13:14, 01.06.2022

Археологическо проучване на Плоската могила в зоната на строителните дейности на Водния цикъл на Брезовско шосе ще извършат експертите от РАМ-Пловдив. Изкопните дейности по проекта за Водния цикъл са достигнали до защитената зона около археологическия паметник и затова в този участък предстои проучване. Вчера на място е дошла комисия начело с представители на Инспектората към Министерство на културата и Археологическия музей. Преди години там гръмна скандал, след като бизнесмен разруши ценни артефакти и казусът стигна до съд.

Тепърва предстои да бъде изготвена документацията, за да се пристъпи към проучване, както и да се уточни финансирането на разкопките.

"Няма нищо засегнато, спрели са изкопните работи точно в началото на зоната", уточни Десислава Давидова от РАМ-Пловдив.

Ремонтът на "Брезовско шосе" е по „Интегриран проект за водите на град Пловдив – Етап 1“ - позиция 3 и трябва да завърши до април 2023 година.

„Това е уникален проект, досега не са полагани тръбопровод и канализация на такава дълбочина. Проблемите идват от по-трудното укрепване на земната маса при 10 метра дълбочина, защото почвата се свлича и заклинва подпорните кофражни платна, които се поставят на изкопа. Без тях е невъзможно да се полагат тръбите.

В същото време в този участък не може да работи повече от една машина и строителите напредват изключително внимателно и бавно“, коментира след инспекцията Пламен Райчев. Той получи уверението на техническия ръководител на обекта, че веднага след като бъде преодолян най-дълбокия участък, където багера копае на 10 метра дълбочина, от фирмата изпълнител ще насочат още техника.