Арх. Петър Петров: Трябва да възвърнем доверието в НИНКН, първо ще се заема със забавените преписки

  • от PlovdivTime
  • 13:26, 29.06.2021

„С идването на арх. Петър Петров се отваря нова страница за Националния институт за недвижимо културно наследство. Знаете, че този институт страдаше по отношение на своето състояние - малобройниспециалисти, липса на сграден фонд и възможност за работа. Започваме в нова светлина. В момента осигуряваме сграден фонд, преговаряме с кметството и Трайчо Трайков за нова сграда. По принцип зданието на КАТ трябваше да бъде за Института, но за съжаление не е. Търсим решения за огромния архив на НИНКН.” Това каза служебният министър на културата проф Велислав Минеков. После даде думата на пловдивчанина.

„Във връзка с това, и ключовото място, което заема НИНКН в тази система, то засяга много хора - собственици, ползватели, общински институти, църквата, организации, музеи, проектанти, инвеститори, изпълнители.  Всички те са свързали по различен начин съдбата си с архитектурното наследство. Институтът ще отговори на очакванията на обществеността – на най-важните и проблемни моменти в неговата дейност”, каза Петров.

Той подчерта, че на първо място ще се фокусира върху забавянето на преписките по съгласуване на проекти. Ще  пристъпи и към предприемане на адекватни мерки, свързани с опазване на наследството.

„Много е важно да се възвърне доверието в работата на Института. От години има негативни настроения, които трябва да бъдат преодолени. Да работи прозрачно, да възстанови диалога с научните общности, неправителствените организации, висшите учебни заведения. Важно ще бъде и подобряването на вътрешната организация”, каза още новият шеф на НИНКН.

Той допълни, че за да се случи всичко това, не трябва да се допуска експертността да бъде повлияна от външни фактори.  Петров каза още, че са необходими промени, за да се опази сградният фонд, защото държавата не е в състояние да изпълни предписанията по ЗКН.

„Мисията е трудна, но не невъзможна. Ще стъпя към задачите си на принципа на диалогичността между всички институции, които имат отношение към опазването на културно-историческото наследство”, каза още арх. Петров.