Античният театър ще преживее 60 спектакъла

  • от PlovdivTime
  • 12:12, 17.05.2017

Над 60 събития ще се проведат на Античния театър в Пловдив през следващите месеци, съобщи директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански. Първото събитие от сезон ЛЯТО-ЕСЕН 2017 е на 26 май. Тогава пловдивската публика ще има удоволствието да види рок операта „Нострадамус“ на Николо Коцев, в която участват група КИКИМОРА, оркестър, хор и балет на Русенската опера, със солисти българските рок изпълнители Александър Атанасов, Звезди Керемидчиев, Амалия Ненова и Нора Караиванова и гост - изпълнителите Björn Lodin (Швеция), Thomas Vikström (Швеция) и Mehmet Kaya (Турция).

Режисьор на постановката е Орлин Дяков, диригент - Найден Тодоров, сценограф - Иван Иванов - Йоани, дизайнер на костюмите - Николай Бузов, а музикален директор - Николо Коцев. Организатор на събитието е Фондация „Пчелен кошер“.
На 30 май следва концерт на Владимир Ампов – Графа. Изпълнителят ще излезе на сцената заедно с музикантите Миро Иванов (китара), Васето Крумов (китара), Краси Тодоров (клавишни), Александър Обретенов (бас китара), Венци Трифонов (кларинет, саксофон), Борислав Бояджиев – DJ Borche (барабани) и вокалното трио LaTiDa, за да представи специалната програма. 

На 5 юни, с „Фолклорни легенди“ по произведения на проф. Кирил Дженев, Стефан Мутафчиев и Цветан Цветков Фолклорен ансамбъл „Тракия“ ще отдаде почит на своите основатели. Цената на билетите е 10 лева. Ден по-късно на 6 юни сцената ще бъде разтърсена от спектакъла на националния балет на Грузия „Сухишвили“. На 8 юни е дългоочакваният концерт на „Мистерията на българските гласове” с вокалистката на “Dead can Dance” - Lisa Gear. 

От 10 юни до 29 ще се проведе традиционния летен оперен фестивал OPERA OPEN - единствената фестивала платформа в България, която е мултижанрова и е „отворена” за опера, балет, оперета, мюзикъл и модерен танц. Тази година програмата е още по-амбициозна и мащабна – общо 11 продукции, от които четири опери - две от тях премиерни, два балета – класически и съвременен, три концерта с виртуозни инструменталисти, мюзикъл и оперета. Фестивалната програма е със силно международно участие, благодарение на подкрепата на Фондация „Пловдив 2019”.

Ще бъдат реализирани две международни продукции - с балета на Македонската опера и балет, и първата постановка, плод на сътрудничеството на Опера Пловдив с Театро Реджио ди Парма и техния Верди Фестивал - "Силата на съдбата". Откриването е на 10 юни с ОРФЕЙ & ПАГАНИНИ - концерт-спектакъл със специалното участие на Марио Хосен, Quartetto di Arena di Verona и Никол Брандолино от Ла Скала. 

На 18 юни пловдивчани ще видят култовата група „Назарет“. Повече от месец преди гостуването в Пловдив на емблематичната британска алтернативна формация PLACEBO, най-скъпите билети за шоуто на Античния театър на 3 юли вече са изкупени от верни фенове на бандата от цялата страна. Като разтърсващи, можем да определим и концертите от тазгодишния изцяло пловдивски фестивал „Sounds of the Ages”. В програмата са включени на 22 септември - Devin Townsend Project с оркестър, на 23 септември Manfred Mann's Earth Band, на 24 септември Marillion. 
След невероятния успех в закрити зрителни зали из цялата страна, вече е традиция да бъде представян и спектакъл на Камен Донев на Античния театър. „За сватбите” на Камен Донев, продукция на Драматичен театър - Пловдив е с две представления, съответно на 27 и 28 юни. 

От 1 до 5 август, пловдивчани и гости на града ще имат възможността да проследят всички вечерни концерти с вход СВОБОДЕН, в рамките на традиционния Международен фолклорен фестивал , който тази година ще има своето 23-то издание с участие на танцьори от няколко континента.