Английската в Пловдив празнува в Деня на Европа (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 17:16, 09.05.2017

Десетки ученици от Английската гимназия в Пловдив – победители в национални и международни, конкурси, състезания и олимпиади бяха отличени със специални грамоти  по случай празника на легендарното училище в Палата 3 на Международния панаир.

„Избрахме за свой патронен празник Деня на Европа, а Eвропа не може без Пловдив - най-древния жив град на Стария континент. Тук творят и учениците от Английската гимназия, с които се гордеем днес”, заяви на тържеството директорът на основаното през 1958 г. училище Николай Радев. Той допълни, че завършилите през миналата година ученици днес учат в най-престижните университети в света и България.

Езиковата гимназия „Пловдив” е най-голямата в България – тази година завършват 290 абитуриенти. „Няма друго училище, което да изпраща толкова много випускници във ВУЗ-овете.  Ние постигнахме среден успех от 5,61 на зрелостните изпити през 2016 г.  88,23 процента от дванадесетокласниците с немски език имат максималната оценка С1 на тестовете.

Средният успех на учениците е отличен - 5,57. А има ли някой, който да не знае колко трудно нашите учители пишат шестици?”, попита директорът. Николай Радев благодари на всички учители за постигнатите високи резултати. В Английската действат и 60 извънкласни клуба, в които участват над 800 ученици.

Директорът специално отличи и благотворителните инициативи, в които участват възпитаниците на училището – най-запомнящ се беше коледният концерт в Капана, където учениците свириха и пяха при минус 10 градуса, за да съберат средства за деца от дом за сираци. „Да си ученик или учител в Езикова гимназия „Пловдив”, означава да имаш голямо сърце”, подчерта директорът.

Празникът продължи с богата музикално-артистична програма с най-талантливите деца, сред тях и няколко стипендианти на Общество „Нота Бене”.