Ангел Кунчев: Получавали сме смс-и от колеги, пълни с ругатни и заплахи

  • от PlovdivTime
  • 08:59, 11.06.2020

Определено има циркулация на вируса в страната и там, където намери подходяща почва, той съответно заразява много хора. Това заяви доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на БТВ.

„Неспазването на правилата автоматично води до по-високо разпространение. Данните около нас показват, че тази вълна се случва. Има лека промяна в поведението на вируса. Едната е, че намалява инфекциозността на вируса – т.е. по-малко ще са по-тежките случаи, но все повече хора може да го изкарат, но с по-малко симптоми. Второто направление е, че има семейни огнища, при които единият е положителен, но в продължение на месеци не заразява никой. В другите случаи един човек може да зарази 50-60 души. Това са т.нар. суперразпръсквачи“, коментира Ангел Кунчев.

Здравният експерт коментира, че към момента не се препоръчва затварянето на населени места, тъй като това спира икономическия живот.

„Имахме основание за Банско, това беше искано и жителите на самия град. Имайте предвид, че ние се учим с всяка стъпка. Банско не беше затворен само заради четири случая, имаше повече“, каза доцентът.

Според него много по-опасна е била ситуацията в началото на епидемията, когато имаше дифузия в цялата страна. Сега можем да ги локализираме, затова й не са толкова опасни, категоричен бе Кунчев.

Към момента общо случаите в Доспат са 81.

Той не смята да приеме поканата за научна дискусия, отправена от доц. Мангъров. И не смята, че някой от останалите членове на щаба ще я приеме. Той заяви, че е получавал заплашителни SMS от страна на „тези колеги“, които са били пълни с ругатни. Такива е получавал и проф. Венцислав Мутафчийски. Кунчев отказа да отговори от кого е получавал тези заплахи, тъй като е колегиален.