Ананиев предлага удължаване на извънредната обстановка до 15 юли

  • от PlovdivTime
  • 11:20, 24.06.2020

„Поразредете се малко“, така Бойко Борисов започна днешното заседание на Министерски съвет. Всички присъстващи в залата, включително и премиерът са с предпазни маски.

Още в началото на заседанието министърът на здравеопазването Кирил Ананиев внесе предложение за удължаването на извънредната обстановка до 15 юли.

Това се прави на базата на двуседмичен анализ за развитието на заразата, като отчетени резултатите от два поредни цикъла, т.е. в рамките на месец.

Ананиев обяви, че ръстът в броя на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е 3,2 пъти. Правели се обаче и значително повече тестове. Преди дневният им брой бил около 1200, а сега - над 2000.

„Ние няма да налагаме нови строги или стари тежки мерки, а ще заложим на тези, които ги прилагахме и в момента. Основно се включва карантиниране на влизащи в страната хора от определени държави, провеждане на масови мероприятия, дезинфекция, по възможност дистанционна работа, носене на маски на закрито.“, каза Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че смята да подкрепи министъра на здравеопазването  за удължаването на извънредната обстановка у нас до 15 юли.

„Проблемът е, че няма някой по света, който да ни каже какво е правилно. Аз понякога с яд слушам някои критици, които казват проба-грешка, виждате, че целият свят се движи така. Безспорно мерките, които въведохме, вършат работа за здравето на хората“, каза Борисов.

Той разкритикува и тези, които нарушават мерките.

„Ние бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи тази публика – струпаха се на едно място, затова сега въвеждаме повече контрол, ако продължи да не се спазва ще ги затворим, както е в Англия, Италия и Испания. Видях какво стана и като отворихме дискотеките. Демокрацията е за дисциплинираните“, заяви премиерът.

Относно повишаването на случаите, въпреки топлото време той каза:

„Колко доктори и доценти казаха пред мен, че ще си скъсат дипломите, ако това нещо продължи след юни месец. Е, той не само, че не отмина, ами направо ни заля. Могат да започнат да късат“, каза Борисов.

Премиерът подчерта, че броят на излекуваните продължава да расте.