Ананиев: Барове и дискотеки на открито ще работят при 50% заетост, сватбите – до 30 човека

  • от PlovdivTime
  • 12:16, 09.07.2020

Барове и дискотеки на открито ще работят при 50% заетост. Сватбите и семейните тържества ще могат да се правят само с до 30 гости. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването министър Кирил Ананиев.

„Отмяната на мерките бе свързана с това да върнем българите към нормалния начин на живот. Гласувахме доверия на гражданите и обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия. За съжаление, анализът , който направихме през последните 10 дни, показа, че броят на новозаразените се увеличиха и премина критичната точка от 200 души. Както обещах, когато преминем тази бройка, ще трябва да се предприемат действия. Анализът показва, че в следващите дни може да има дори ново увеличение. На тази база предложехме на министър-председателят и той прие да се върнат някои мерки”, обясни здравният министър.

Според промените, които влизат в сила от 0.00 часа на 10 юли, всички колективни и индивидуални спортни състезания на открито и закрито се провеждат без публика. Не се разрешава посещения в дискотеки, пиано барове и нощни клубове на закрито. Посещенията в тези заведения на открито се допуска при заетост на 50 % от капацитета им и физическа дистанция от метър и половина. Забранява се също групови празненства с присъствие на над 30 човека на открито и закрито. Също трябва да се спазва дистанция от метър и половина. Последните промени в заповедта са свързани със сазиславне на контрола от страна на контролиращите органи.

Много разчитаме на областните управители да взимат решения във връзка с конкретната ситуация в областта.