АМТИИ е домакин на конференция „50 години традиции и развитие на българския фолклор“

  • от PlovdivTime
  • 11:44, 25.10.2022

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” ще бъде домакин на международна научна конференция „50 години традиции и развитие на българския фолклор” на 27 и 28 октомври. Организатор на събитието е Центърът за опазване на фолклорното наследство при АМТИИ с председател проф. д-р Костадин Бураджиев.

Научният форум е посветен на половинвековния юбилей от създаването на катедра „Музикален фолклор“– единствената по рода си в България. Катедрата е с изключителен принос за преподаването на музикалния фолклор и е обучила стотици изпълнители и преподаватели от цял свят.

Международната научна конференция ще бъде открита тържествено в Концертната зала на Академията на 27 октомври в 9.30 ч. от ректора на висшето училище по изкуствата проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Пленарните доклади са поверени на проф. д-р Костадин Бураджиев, проф. д-р Светла Станилова и доц. д-р Владимир Владимиров. Модератори на различните панели са проф. д-р Светла Станилова, доц. д-р Галя Киркова и доц. д-р Рада Славинска. В заседанията на конференцията ще вземат участие водещи специалисти от САЩ, Казахстан, Хърватска, Русия, БАН и университети в страната,  както и студенти и докторанти.