Алея “Милчо Левиев“ - знак за почит и памет и напомняне към идните поколения

  • от PlovdivTime
  • 12:21, 11.07.2024

"Големи благодарности, че това се случва. Добре е да пазим паметта на хора като Милчо Левиев. Слава богу, в Пловдив имаме много такива артисти. Добре е за бъдещите поколения да оставяме нещо от тях - някакъв знак за зачитане. Създадохме на името на Милчо Левиев един конкурс фестивал. Краят му е начало на тази церемония - откриването на алеята на Милчо Левиев. Много хора участваха това да се случи - екипите на Пламен Панов и Георги Стаменов, на сдружението, което популяризира творчеството на Милчо Левиев", каза голямата певица и спътница в живота на пловдивския джазмен Вики Алмазиду.

Зам.-кметът по култура и археология Пламен Панов подчерта, че Пловдив като Европейска столица на културата е дал много световни артисти и ще продължава да го прави.

"Но едно от нещата, които трябва да правим като община, е да уважаваме нашите творци. Днешният акт бе подкрепен единодушно. Милчо Левиев е човек, който е прославил Пловдив оттук до САЩ. Един от най-изявените посланици на българската култура, човек, който винаги е подчертавал, че е филибелия. Че Пловдив е на първо място в сърцето му. Той е велик джазмен, композитор, пианист. Затова е хубаво, че от днес алеята на Сахат тепе ще носи неговото име", каза още Панов.

Той допълни, че на това място ще се случват различни събития и фестивали, за да напомня за големия артист Милчо Левиев.

"Съхранявайки културата и историята, това е една изключително голяма инвестиция в бъдещето. От името на пловдивчани искам да кажа едно голямо благодаря. Кръщаването на тази алея на Милчо Левиев е още една малка стъпка в съхраняването на паметта. А паметта е и бъдещето. Надявам се, че с това хълмът ще заживее един нов живот", каза кетът на район "Централен" Георги Стаменов.

После тримата откриха паметната табела, с която се обозначава, че от днес алеята ще носи името на великия джазмен, филибелия по родство и душа и посланик на българската музика по света - Милчо Левиев.