Акулата Лари се настани в новия „Морски аквариум” в Природонаучния музей

  • от PlovdivTime
  • 14:27, 09.12.2022

Природонаучният музей Пловдив официално откри най- новия модул, част от постоянната експозиция на музея - зала „Морски аквариум“ . Модулът представлява соленоводен аквариум с обща вместимост 30 тона. Аквариумът е първият и единствен по размери и видово разнообразие 3D соленоводен аквариум в България. Обитателите на огромното съоръжение са черноперата рифова акула Лари, атрактивни разноцветни тропически риби, отровни риби, корали и др.

Залата беше открита от директора на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров. Той сподели, че се гордее с този проект, защото реализацията му никак не е била лесна и екипът е минал през множество перипетии. Замисълът на залата е такъв, че всеки посетител да се почувства все едно се намира под водата заедно с всички морски видове. Пръв обитател на голямото съоръжение е акулата Лари, която е закупена преди 4 години. Именно тя дава идеята за тази зала. За периода, в която тя се намира в музея е увеличила размерите си и не е имало подходящ дом за нея, което поражда желание в екипа да намери решение на този проблем. След това се ражда и визията на самия аквариум, добавени са и още две съоръжения в залата и сега акулата Лари обитава 12 000 литров басейн.
Съоръжението е с вместимост близо 30 000 литра и се състои от 3 отделни аквариума.

Специални гости на събитието бяха Пламен Панов, който е заместник-кмет "Култура, археология и туризъм“, професор д-р Светла Янчева, директор на Аграрния университет, Стоян Иванов, директор на Историческия музей и Димитър Минев, директор на Народна библиотека „Иван Вазов”.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

"Това е най-динамично развиващият се музей в страната. Днес реализираме една от най-красивите идеи, още един камък в короната на града. Финансовата подкрепа на музея е на стойност от 140 000 лева за изграждане на съоръженията", заяви заместник-кметът Пламен Панов. Той изказа благодарност към екипа на музея, който се е заел с тази нелека задача, по която се работи от 3 години.
Събитието беше открито то момичета от танцова формация към ДГ "Малкият принц", които потопиха гостите в красивия свят на морските обитатели с "Невероятен морски танц" и песен за рибката.

Огнян Тодоров разкри и предстоящите проекти на музея. В момента се работи по откриването на първия в света „Леден аквариум”. На 27 декември проф. Пимпирев, заедно с експедиция от полярници заминават за Антарктида по проект, спечелен от фонд „Култура” за проучване на построяването му. Те ще донесат със специално осигурено оборудване риби от Полюса. Ще бъде изградено съоръжение с истински лед и така музеят в Пловдив ще се превърне в световна дестинация. Подобни аквариуми има в Канада и в Чили, но те не са експозиционни и са строго обвързани с научна дейност. Техниката за поддръжка на модула вече е закупена.