Академик Трайков е сред фаворитите за ректор на ректорите

  • от PlovdivTime
  • 20:28, 01.06.2022

Ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков е фаворитът на медицинските университети за поста ректор на ректорите. Председателя на Съвета на Ректорите на Висшите училища ще бъде избран в началото на месец юни. Позицията е изключително престижна, защото титулярът се избира от всички 51 ректори на висшите учебни заведения в страната. Често дори се твърди, че изборът за ректор на ректорите е още по-отговорен от този за председател на Народното събрание, за който гласуват 240 народни представители.
 
Към момента кандидати за поста са ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев и ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.
 
Те ще наследят досегашния титуляр – ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.
 
Още след избирането му, ректорът на ректорите ще трябва да се заеме с две големи теми, които вълнуват академичната общност в страната. Първата е темата със сливането на университетите, а втората  проектите за нова методика за атестация на преподавателите във висшите училища 
 
„Създаде се усещането за посегателство върху автономията на университетите. През 2020 г. беше първото усещане за посегателство и оттогава академичната общност стои на щрек.“ Така ректорът на Медицински университет - София акад. Лъчезар Трайков коментира проектите за нова методика за атестация на преподавателите във висшите училища и за нови критерии, внесени за обществено обсъждане от министъра на образованието и преподавател в СУ акад. Николай Денков. 
 
По думите му внесеният от депутата от "Има такъв народ" Ива Митева законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет в частта, която обвързва разпределянето на 20 милиона лева допълнително за заплати на преподавателите срещу условието университетите да променят правилата си за атестиране на преподавателите в унисон с предложената от Денков нова методика, Трайков определи като "най-добрия сценарии". 

„Нека си вземем парите за увеличение на заплатите и после да дадем време на ректорите, които знаят каква специфика имат преподавателите в университети си", каза още ректорът на МУ-София. 

Той призова за широка дискусия по отношение на всяка промяна в правилата на системата на висшето образование.
Според него парите за повишаване на заплатите не трябва да се обвързва с критериите.

"Дълбоко уважавам министър Денков. Познавам го от поне 10 години. Разговорите с него, дори споровете, винаги са били градивни. Имахме дискусия за това къде са несъгласията, откъде е напрежението. А напрежението е от това, че в един момент се опитаха някак си бързо и малко силово да се наложат тези правила", допълни акад. Трайков.

Относно идеята за сливане на университети ректорът на МУ-София обясни, че това не е измислено от Денков, а е проевропейска политика. "Моите приятели от Франция направиха подобни сливания и то на големи университети. Питах ги как се чувстват след сливането. Те нямат усещането че работят в по-значим университет, а се чувстват по-незабележим, че структурата е тромава", заяви още той. 

Според него хипотезата за сливанията е трябвало да бъде обсъдена малко по-различно, защото е започнала с "неясно организирани срещи в определени университети", а министър Денков е обяснил за какво става въпрос, но "малко по-късно". 

Лъчезар Трайков е български лекар, невролог, професор, академик. Ректор на Медицинския университет в София с мандат 2020 – 2024 г. Роден е на 4 януари 1959 г. в София. Вдовец, с две деца. Завършва медицина в София през 1983 г. През 1991 г. придобива специалност по неврология. Специализира във Франция. През 2001 г. получава професионална квалификация по „Клинична невропсихология“, а през 2013 г. завършва втора магистратура по специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ във Факултета по обществено здраве на МУ-София. През 2002 г. след конкурс е избран за доцент, а през 2007 – за професор. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2018 г. – за академик. През 2020 г. е избран за ректор на Медицинския университет – София.