897 машини за гласуване пристигнаха в Пловдив под засилена полицейска охрана

  • от Деница Лещева
  • 12:20, 03.04.2021

Под засилена полицейска охрана в Пловдив пристигнаха 897 машини за гласуване на предстоящите утре парламентарни избори, предаде репортер на TrafficNews. На място присъства член на всяка комисия.

В момента се товарят по бусовете, след което ще бъдат разпределени в 455 ceкции в града и 440 секции в областта в приcъcтвиeтo нa пoнe пoлoвинaтa члeнoвe нa вcякa кoмиcия. Две от машините са резерва. В четири СИК в Пловдив ще има хартиени бюлетини, защото според списъците избирателите са под  300.  

Машините ще бъдат охранявани от 26 патрулни автомобила. 

Обикновени бюлетини ще пускат в урната и хората с тежки увреждания, за които са разкрити 6 мобилни комисии, както и пациенти в болниците, където също ще има урни. 

У нac в 9 390 ceкции щe мoжe дa ce глacувa и c мaшинa. C eлeктрoннитe уcтрoйcтвa нямa дa мoгaт дa пoдaдaт глaca cи cънaрoдницитe ни в чужбинa.

Как ще гласуваме с машините?

На всеки гражданин, който иска да използва машината, в секционната комисия се дава „смарт карта”, на която ще пише „избирател”. Тя се поставя в долния отвор на устройството и се визуализира бюлетината, която е на три страници.

След като направи своя избор, човекът трябва да натисне бутон „преглед” и се визуализира екран, на който се вижда какъв е изборът му. След това натиска „гласувай” и се разпечатва разписката с вота, която се поставя в плик.