83 майстори и калфи творят в Пловдив на Есенния панаир на занаятите

  • от PlovdivTime
  • 13:58, 09.09.2020

83 майстори и калфи ще вземат участие в Есенния панаир на занаятите от 10 до 13 септември и след това от 17 до 20 септември.  Първата част от събитието ще се проведе на Малката главна, а втората – на ул. „Съборна” като част от празниците на Стария град. 

Посетителите, които ще могат да видят творенията всеки ден от 10 до 19 ч., ще открият представителите на следните занаяти: дърворезба, изработване на накити с различни техники в това число и от костилки, художествена обработка на дърво, изработване на изделия от кожа, плъстене, ножарство, везбарство, свещолеене, рисувано стъкло,  изработване на стъклени изделия чрез издухване, художествена керамика, леярство на чанове, изработване на художествени тъкани, художествено плетиво, български народни музикални инструменти,  кожухарство, шапкарство, грънчарство, иконопис, национални кукли, изделия от царевича шума и др. 

  „Първи учебен ден на МайсторЧета” е най - вълнуващото събитие, което подготвя организаторът - Регионалната занаятчийска камара,  за най-малките. На 15 септември от 11 до 18 ч. те ще могат да посетят  занаятчийските ателиетата от Улица на занаятите (ул.”Стръмна” 1, 1А , 2 и 3) и Занаятчийски център Бакалова къща (ул. „Д-р Чомаков” 9), където майсторите ще ги очакват, за да творят заедно и всеки ще отнесе малък спомен със себе си. 

  Пленер „Кожа” ще се проведе от 17 до 20 септември всеки ден  от 10 до 17 ч. на Лапидариума в Стария град. Посетителите на Есенния панаир на занаятите  могат да видят  различни техники на работа с кожа, на майсторите Светлозар Йорданов, Иванка Маринова, Мариета Недкова, Диян Фотев и Божидар Комитски, които ще премерят уменията си в занаята. На  20  септември  в 15 часа, жури ще обяви победителя в майсторската надпревара. 

„Работилници за малки и големи” ще бъдат отворени от  18 до 20 септември всеки ден  от 11 до 18 ч. в ателиетата от  „Улица на занаятите”  и Занаятчийски  център Бакалова къща. Всички желаещи да се докоснат до богатството на българските занаяти  ще могат да провокират своите умения, като изработят изделие, което ще отнесат със себе си, като малък спомен от занаятчийския празник.