80 майстори се събират на Пролетния панаир на занаятите

  • от PlovdivTime
  • 13:48, 09.05.2017

80 български майстори – занаятчии ще се включат в Пролетния панаир на занаятите в Пловдив, който ще се проведе от 18 до 21 май. Ще бъдат представни  над 25/занаята: металопластика ,дърворезба , художествена обработка на дърво , тъкачество , плъстене , грънчарство , художествена керамика,   ножарство,  стъклопис , свещолеене,  сладкарство, изработване на накити с различни техники, изработване на кукли от текстил , шапкарство , художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти , изработване на изделия от кожа.

Ще се включат също и сдружение „Храната на Пловдив“  с домашна лютеница по стари български рецепти, подправки, хляб и колбаси, медари и гостът от Фермерски пазар - Мартин Иванов с ръчно изработени шоколадови фигури и бонбони. За първи път в пролетния панаир ще вземе участие и Ретро-фото „Старинен Пловдив“.  От съседна Сърбия ще гостуват Мая Савич и Ивана Милиев – майстори по изработване на накити и стъклопис.

Панаирът, който се организира от Община Пловдив, ОП„Туризъм”, Регионална Занаятчииска Камара- Пловдив и Регионален етнографски музей Пловдив, ще бъде съпроводен с пленер по луларство с участието на трима майстори - Георги Тодоров от Сопот, Кольо Демирев  от Стара Загора и Русен Русенов от Пловдив. Пролетният панаир на занаятите ще бъде открит на 18 май с шествие, което ще премине по Главната улица до площад „Римски стадион“. На площада ще се състои танцова програма на Група за народни танци "Китчица" и ще се играе голямо хоро.

На 1 юни пък ще се проведе „Улица на занаятите” в Капана. На ул. „Стръмна 3”ще бъдат разположени ателиета на най-различни майстори, които ще демонстрират своите умения.