8 март е - празнуваме Международния ден на жената

  • от PlovdivTime
  • 08:42, 08.03.2024

8 март е - отбелязваме Международния ден на жената. На много места по света днес се чества Денят на майката, в който децата изразяват своята обич и признание към майките си. Празникът има много лица. Но истината е, че се е деформирал и малцина си спомнят откъде идва поводът, защо е точно тази датата. Преди всичко останало – той е празник от жената за жената.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 в., която поражда протести за подобряване на условията на труд.

История, градена от малки триумфи, като правото да има еднаква тоалетна за жени и мъже или големи – като правото да гласуваш и да бъдеш избирана.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.
Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, отново през март, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология.

У нас 8 март провокира смесени чувства. Някои го приемат като отживелица от социализма, за други пък той е признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.