7-месечно бебе от Пловдив е сред новите заразени, още лекари от Пълмед са положителни

  • от PlovdivTime
  • 13:01, 13.07.2020

Бебе на 7 месеца е сред новите заразени с COVID-19  в Пловдив. То е било контактно на родителите си, които са положителни.

От регистрираните случаи през почивните дни и направеното епидемиологично проучване в неврологичното отделение на УМБАЛ „Пълмед“ са констатирани общо 9 положителни проби, в това число на обявените вече през миналата седмица 2 – на лекари.

От новите случаи има медицински сестри, санитар и медицински секретари. Всички те са на домашна изолация, изследвани са и контактните им лица. Отделението е под карантина до 23 юли, като там са извършени всички необходими противоепидемични мерки, предписани от РЗИ.

Към днешна дата общо регистрираните случаи в Пловдив и областта са 455. Най-много са в Община Пловдив – 277. В останалите общини: Карлово – 17, Кричим – 22, Хисар – 3, Родопи – 56, Стамболийски – 16, Калояново – 1, Перущица – 20, Раковски – 7, Марица - 8, Асеновград – 18, Брезово – 2, Куклен – 3, Садово – 4, Първомай – 1. Това съобщи по данни на РЗИ председателят на Областния кризисен щаб и областен управител Дани Каназирева.

3-ма са починалите пациенти за последните три дни – жена на 57 години с придружаващи заболявания – диабет, астма и сърдечно заболяване и двама мъже на 88 и на 78 години също със сърдечни заболявания.

От всички потвърдени случаи в областта до момента 38 са инфектираните медицински лица, от които 16 са излекувани. На домашно лечение са 21. Има само един хоспитализиран санитар.

Регистриран е и един случай в пловдивския затвор.

За трите дни имаме общо 5-ма хоспитализирани. Общият брой на пациентите, лекувани в болници с коронавирус е 55. Свободните легла в болниците, определени да приемат и да лекуват пациенти с коронавирус са 119, а за интензивно лечение са 26.