7 фирми искат контрола над строителството на пробива „Модър-Царевец”

  • от PlovdivTime
  • 17:39, 09.06.2020

Седем фирми са подали оферти за строителния и инвестиционния надзор на приоритетния за Община Пловдив проект „Модър-Царевец”.  Поръчката, която е за 120 000 лева с ДДС, е за  изготвяне на оценка за съответствие на инвестиционните проект и упражняване на строителен надзор за обекта.

За поръчката са подали оферти седем компании -  СТРОЙНОРМ ЕООД, ТРАНСКОНСУЛТ-БГ ООД, ИКАР КОНСУЛТ АД, Т 7 консулт ЕООД, ДЗЗД "ИЗГРАЖДАНЕ НА СЕЛИЩНИ СИСТЕМИ" - ПЛОВДИВ, с участници в обединението "Пловдивинвест" АД и "Консулт инженерингс" ЕООД, ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ ЕООД и Техникъл консултинг сървисис ЕООД.

В момента е ход и обществената поръчка за изграждането на подлеза. За нея се борят три фирми, след като „ИСА – 2000” бе отстранена от процедурата.  Така един измежду консорциум ДЗЗД „Подлез Царевец“, където основен участник е „Главболгарстрой“, „Драгиев и ко“ и „Парсек Груп“ ще строи пробива.  Прогнозната стойност на обекта е  9 583 333,33 лв. без ДДС или 11 500 000 лв с ДДС.

В проекта е предвидено още разширение на двете улици - "Царевец" до бул. „Хаджи Димитър” и "Модър" в участъка до Коматевско шосе.  Поръчката отново е на инженеринг, като тя трябва да стъпи на техническото задание, дадено от Община Пловдив. Проектирането и строителството трябва да продължи 1095 дни, или 3 години.  С други думи съоръжението трябва да е готово в края на мандата на Здравко Димитров.

Има обаче огромна неизвестна относно финансирането на проекта. В момента има 1 млн. лева в бюджета, с който  да започне поръчката, но предвид тежките финансови времена, не се знае, откъде ще бъде намерено финансиране.  Една от опциите е да се тегли заем, като проектът е част от списъка с обекти, които е пуснала Община Пловдив към ФЛАГ.