67 участници се включват в 15-ото Дефиле на младото вино

  • от PlovdivTime
  • 15:23, 15.11.2023

Съветът по туризъм и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на 15-ото издание на "Дефиле на младото вино", което ще се проведе на 24, 25 и 26 ноември. По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете деветнадесет възрожденски къщи, които с отворени обятия очакват гостите на фестивала в последния уикенд на месец ноември.  

Участниците са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. Новите фирми сред тях са 12. Тази година винопроизводителите са с рекорден брой – 50. Деветнадесет обекта, от които 3 нови, ще отворят врати по  време на дефилето. Това са: ресторант – градина "Филипополис", Граждански клуб, галерия "Енчо Пиронков", къща "Нишанян", резиденция "Тракарт", къща "Бирдас", Аптека "Хипократ", Експозиция "Георги Божилов - Слона", галерия "Златю Бояджиев", Андромеда Арт, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща "Георгиади", къща "Недкович", къща "Иван Черноземски", Данчовата къща, ресторант "Алафрангите", Къща "Верен Стамболян" и  хотел "Бел Вил". 

"Дефиле на младото вино" започва в петък с Дионисиево шествие, което тръгва в 13 ч. от пл. "Стефан Стамболов". В празника ще участва фолклорен ансамбъл "Тракия". На ул. "Съборна" 2-4 до бариерата ще бъде открит фестивалът. Бог Дионис, заедно с официалните  гости, ще отворят първата  бъчва младо  вино от реколта 2023 г. С песни, танци  и наздравици,  ще дадем старт  на  тридневна винена забава.  Дегустациите ще продължат три дни - на 24 ноември (14 до 18 ч.), на 25 ноември (11 до 18 ч.), на 26 ноември (11 до 17 ч.) Организаторите подгряват най-нетърпеливите винолюбители цяла седмица преди фестивала. Всяка вечер от 20 ноември до 23 ноември ще се проведат „Дните на младото вино“. 

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

И тази година организаторите ще инвестират 5% от печалбата на фестивала в младите кадри. Еднократни стипендии ще бъдат предоставени на най-заслужилите доброволци, студенти и ученици. 

В първия ден от „Дефиле на младото вино“ ще се проведе престижният конкурс за младо българско вино "Дионис". Дегустационна комисия от Университета по хранителни технологии и външни винени експерти ще подберат най-добрите млади вина реколта 2023 г. Наградените вина ще бъдат отбелязани на щандовете на винопроизводителите за лесна ориентация на винолюбителите. 

"Във всяка фестивална брошура ще откриете QR код към онлайн анкета. Питаме Вас, кое е любимото Ви младо вино /червено, розе и бяло/ реколта 2023 г. Винопроизводителите с най-много гласове ще получат отличие – почетен плакет в съответната категория. Винолюбителите с най-много късмет ще спечелят по бутилка вино", казват организаторите. 

"Дефиле  на младото вино" 2023 се организира от Съвет по туризъм–Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.