6 влюбени двойки ще си кажат „да” на 23 март 2023 г. в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:05, 16.01.2023

Голям брой двойки избират кога да сключат брак спрямо нумерологията, астрологията, лични щастливи дати и празници. Според експерти, датата, месецът и годината на сватбата имат голямо значение за това как ще протече животът на съпрузите след това.

Специална дата тази година е 23 март 2023 година. Тя е една от най-подходящите за двойките да се венчаят, защото заради комбинацията на цифри – 23.03.2023, е една от така наречените огледални дати. В последните години има бум на сватбите на точно такива дати.

Шест двойки в Пловдив ще се врекат във вярност на 23 март тази година в Дома на младоженците в центъра на града.

„Вече шест двойки са си записали час и очакваме съвсем скоро дата да бъде изцяло запазена. 23 март се пада в четвъртък, но това няма да попречи на младоженците, тъй като огледалните дати се считат за късметлийски”, коментираха от ОП „Радостни обреди”.

От там допълниха още, че все повече хора предпочитат изнесените ритуали, тъй като са много по-удобни за събирането на голям брой гости, защото залите нямат такъв капацитет. Те са най-търсени в периода от април до началото на ноември. Те допълниха, че до момента 200 двойки са се записали за сключване на граждански брак през 2023 в Пловдив, като най-натоварени са всички дати 23-ти. Най-много записани има на 23 март, а най-натоварен е периодът след Великден.

ОП „Радости обреди” Пловдив е пионер в онлайн резервациите на сватби в България и разполага с такъв сайт от 4 години. На него двойките могат да разгледат свободните дати и да запазят избраната от тях. Има и три начина на плащане – на място, по банка или с виртуален ПОС терминал.

Когато избирате своя ден трябва да  се съобразите с това кога е позволена църковната венчавка, ако сте решли да сключите такава, защото има забранени дати и за нея.

Ето кои са и забранените дати за църковен брак през 2023 година:

-Великите Великденски пости

-През Богородичните пости

-През Коледните пости

-В неделя, срещу дванадесетте Богородични пости.

-Богоявление

-Отсичане главата на св. Йоан Кръстител

-Кръстовден

-Големите задушници, които са винаги в събота, Месопусна задушница, Черешова задушница и Архангелова задушница.

Православната църква приема, че неделята е ден за радостни обреди, но много двойки избират събота, заради удобството на всички поканени. Според църквата обаче, съботата не е ден за радостни обреди и затова венчавките са след 16ч. Естествено, не навсякъде се спазва това ограничение.

Към забранените дати се добавя и периодът от 1 до 15 август, защото тогава са Богородичните пости. Август обаче е и месец на отпуските, а за съжаление разрешени за венчавка (църковен брак) са само последните две седмици от него.

С разрешение на Епархийския архиерей се разрешат венчавки във всички забранени за това дни. Единствено през Великите пости венчавките са абсолютно забранени. Светия Синод разрешава на енорийските свещеници, при изключителен случай да извършват веначвки през дните от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от епархийския архиерей.