53 милиона лева трябват за цялостно завършване на Колежа

  • от Благовест Андонов
  • 14:38, 27.07.2020

"До края на септември се надяваме да има изпълнител на проекта за стадион "Христо Ботев", а сумата, необходима за цялостното завършване на Колежа с прилежащата инфраструктура, е 53 милиона с ДДС", заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров на пресконференция в общината.

"Това е една от темите, която има голям отзвук в града. Важна е темата за Колежа и Лаута. Вече е факт едната поръчка - пусната е в системата. Искам още веднъж да благодаря на Бойко Борисов, че се отказа от правителствен самолет за стадионите. Това нямаше да се случи, ако не бяха добрите му намерения. Минахме през доста перипетии, но успяхме в най-кратки срокове да се справим в администрацията. Нямаше как да пуснат веднага поръчката с отпускането на парите, тъй като не исках да съм клиент на прокуратурата, коментира кметът.

"С отпуснатите от държавата 25 млн. лева стадионът ще бъде направен до етап, в който да се изградят мачове за първенството, след това ще се търси финансиране за цялостното завършване на обекта. Поръчката по авторския надзор ще е за 120 000 лева", уточни още Здарвко Димитров.

Той разясни и как стоят нещата със стадион Лаута, за който са отпуснати 12 милиона лева от държавата. "В петък пуснахме поръчката за предварителен контрол, до края на седмицата ще е готова", каза кметът.

24 месеца е срокът на изпълнение на двата стадиона след подписване на договорите. Първият етап включва всичко нужно за функционирането им за футболни мачове. След като стадионите бъдат завършени, никой да не си дава сметка, че ще печели за сметка на общината. Подаръци няма да правим, каза още Здравко Димитров. Тепърва ще стане ясно по какъв начин ще бъдат отдавани стадионите на самите клубове.