50 вина ще се леят на Гергьовден в Стария Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:37, 03.05.2017

50 вина на водещи винопроизводители от България и над 300 вида кулинарни изкушения ще предложи фестивала „Вино и гурме”, който ще се проведе на 6 и 7 май в Стария Пловдив.

„Да излезем от потенциала на Пловдив. Да го развием, надградим и направим още по-привлекателни събитията, както за пловдивчани, така и за гостите от страната и чужбина“, пожела заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева.

Дегустациите на гроздовите еликсири, произведени в 19 изби, ще се проведат в неповторимата атмосфера на осем емблематични места в Стария град - галерии, музеи и  ресторанти.

На всяка една локация ще може да се опитат съчетания на вино и храна, приготвени специално за събитието от 12 шеф готвачи.  Програмата на дефилето бе представена от Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив, проф. Йорданка Алексиева -  заместник- ректор на Университета по хранителни технологии -  Пловдив и Боряна Тенгулова – административен секретар на Съвета по туризъм.

Дефилето ще бъде открито навръх Гергьовден в12 часа в подножието на Стария град с концерт на Духовия оркестър на Пловдив. В 13 часа на Лапидариума  ще се извие традиционното Гергьовско хоро.

Съпътстващата програма на „Вино и гурме” включва кулинарни работилници, на които всеки гост ще може да готви заедно с петима от най-добрите  пловдивски готвачи. Част от програмата е и изложба на картини.

В двата дни на фестивала дегустациите на вино и храна стартират в 12 часа и продължават до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони.

Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби - участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв.

Наградите за най-удачно съчетание на вино и храна, определени от международната дегустационна комисия съгласно регламента, ще бъдат връчени на 6 май на гала вечеря - „Вечер на пролетното вино”. Организаторите са подготвили множество игри и изненади. Една от тях е „Открийте агнето!” и си направете снимка с него. Победителите в забавните надпревари ще бъдат отличени с бутилки качествено вино.  

 

 

ПРОГРАМА

6 МАЙ 2017

 

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ  с  участие на  ДУХОВ ОРКЕСТЪР ПЛОВДИВ

12 часа СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4

 

ГЕРГЬОВСКО ХОРО В ПЛОВДИВ

Танцувайте традиционно Гергьовско хоро с КБНТ Чановете

13 часа ЛАПИДАРИУМ

 

РИСУВАНЕ НА ЖИВО -  БОГДАН ВЪРБАНОВ

13 - 14 часа КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

 

ПРИГОТВЯНЕ НА МЕСО ЧРЕЗ ОПУШВАНЕ

ШЕФ КАЛИНИН  и ШЕФ СТАНЧЕВ  представят технология за  бавно приготвяне на месо чрез опушване

 

14 – 15 часа КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

 

ТАЙНИТЕ НА ХЛЯБА  - МАГИЯ И НАУКА

Работилница за малки и големи с ГЕОРГИ ЛЕФТЕРОВ – МАЙСТОРА

16 – 18 часа КЪЩА ГЕОРГИАДИ

 

7 МАЙ 2017

 

ЗЕЛЕНА  РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА

Ръчно изработване на безглутенови лакомства

12 – 14 часа КЪЩА ГЕОРГИАДИ

 

ДА ГОТВИМ ЗАЕДНО С  ШЕФ ЧАКЪРОВ

Солена кулинарна работилница с традиционни български продукти

14 – 15 часа РЕЗИДЕНЦИЯ „ТРАКИЙСКИ СТАН”

 

СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА

Потопете се в тайните на сладкарството с  ШЕФ ГОГОВ

16 – 17 часа РЕСТОРАНТ „ЩАСТЛИВЦИ ПОД ТЕПЕТО”

 

НАТЮРМОРТ

Изложба на Богдан Върбанов

12 - 18 часа КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА”

 

Любозар Фратев, Амелия Гешева, проф. Йорданка Алексиева и Боряна Тенгулова (от ляво надясно) представиха „Гурме и вино”