50-годишният Йовчо хвана кръста на Богоявление в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:30, 06.01.2023

50-годишният Йовчо Аланджийски хвана кръста от водите на река Марица на Богоявление. Мъжът сподели, че скача за кръста вече над 30 години, като тази година го хваща за шести път. 

"Тази година имах юбилей. От 1994 година скачам за кръста. Пожелавам си само здраве, нищо друго не искам. За мен, за семейството ми и за целия български народ. Трябва да се държим с Русия, това е моето лично мнение. Депутатите да си видят народа, а не чуждите интереси", каза Аланджийски.

Стотици пловдивчани се събраха на брега на река Марица, очаквайки тържествения Богоявленски водосвет, като тази година над 80 мъже влязоха в ледените води на реката.

Най-малък скачач за кръста е 9-годишният Петър. Литийното шествие води Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Той освети водата на Марица, както и кръста, за който се бориха мъжете. След хващането на кръста, събралите се мъже изпяха заедно българския химн.

Заради литийното шествие по случай големия християнски празник бе въведена и временна организация на движението. От 12:00 до 14:00 ч. ще бъде ограничено преминаването на пътни превозни средства – с изключение на автобусите от масовия градски транспорт, по улиците „Криволак“ и „Железарска“, западното платно на бул. „Цар Борис III Обединител” в отсечката от ул. „Патриарх Евтимий” до бул. „Шести септември“.

Затворен бе и участъкът на бул. „Цар Борис III Обединител” от кръстовището с бул. „Шести септември” до бул. „България”, както и бул. „Марица-юг” – от кръстовището с ул. „Никола Войводов” до бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“.

Организацията и контролът на движението на пътните превозни средства, както и охраната на събитието, се осъществиха от Областната дирекция на МВР.

Репортер: Екатерина Ваклинова