5 млрд. лева дава правителството за бизнеса и гражданите, отпускат пари за безлихвени кредити

  • от PlovdivTime
  • 18:44, 24.03.2020

Пакет от 5 млрд. лева ще бъде гласуван от Министерския съвет за подпомагане на бизнеса и гражданите при възникналата криза. 500 млн. лева ще отидат за увеличените разходи на Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и МВР.

 

4,5 млрд. лева отиват за мерките по отношение на бизнеса и заетостта, обяви Бойко Борисов. В това число влизат:

 

 

-Капитализиране на Българската банка за развитие с половин милиард лева. Те ще служат за гаранции на бизнеса да вземат капитал за 2,5 млрд. лева. 

 

-200 млн. лева – за отпускане на безлихвени потребителски кредити до 1500 лева при запазване на трудовите правоотношение във фирмите – хора в неплатена отпуска

 

- Помощи за заплати 1 млрд. лева – държава/работодател - 60/40 заплатите, ако не уволняват служители

 

- Отлагане на плащане на данъци до 30 юни, а това прави по-малко 600 млн. лева по-малко в хазната 

 

- 50 млн. лева за надбавки за Великден на пенсионерите

 

Премиерът предупреди болниците да не изпадат в ситуация, при която да казват, че са претоварени. При положение, че има 360 болници, а хоспитализирани са 10-15 души.

 

„Като почнем да плащаме по 1000 лева отгоре на лекарите да не стане така, да кажат, че са малко. Нека се уважаваме, ние, като нация, трябва да сме като юмрук, иначе няма как да успеем”, каза премиерът. Той си пожела да не се налага да се ползват полевите болници в Пловдив и София.

 

„Единственото доказано средство е социалното разстояние, създадохме КПП-та. Градове, като София, Пловдив, Варна. Всеки един автомобил трябва да бъде спрян. Полицаят с айпада проверява адресна регистрация, месторабота, кой се вози с него. Да угодим на шегаджиите, които обикалят постовете, че няма стриктност. Ако има по-затегнати мерки, последният автомобил няма да е влязъл на работа. Трябва самодисциплина, контрол на хората – човек да е подготвен, показва декларация, минава… Да, може да си изкараш на ксерокс фалшива, но тогава лъжеш себе си, лъжеш хората, лъжеш близките си”, каза още премиерът.

 

На края на месеца ще станат ясни какви са загубите на българската икономика, когато държавата започне да се плаща. По-важно е да се съхрани живота и здравето на хората, а не ледената пързалка да стане е морга. Това е, което се опитваме да направим, обясни премиерът.

 

„Трансформирахме заведенията – за приготвяне на домашни храни. Сигурен съм, няма да може да си намерите места по заведенията, когато се открие лекарство, така беше преди това”,каза Борисов.

 

От 10 дни повтаряме, че с решение на парламента отложихме декларирането и заплащането на корпоративния данък. Може да се правят авансови плащания, както е удобно за бизнеса. ДДС-то не е данък за бизнеса. Който претендира да не плаща ДДС-то си, то заплашва пенсиите за пенсионерите, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

 

Той посъветват работодателите да внимават какво правят със служителите си, които вчера са търсили с лупа, защото когато кризата отмине, ще им трябват отново. Горанов припомни как различни работодатели довчера са искали да внасяме служители от всякакви екзотични дестинации.

 

„Искам да направим терминал София. Вижте какво се е получи - нашите сънародници се прибират в България за най-сигурно. Прави ли ви впечатление – никой не иска да стои там. Стотици хиляди, които се прибраха, радвам им се. Един момент ще кажат стига сме създавали БВП на чужди държави, ще се запретнем като нация и ще преодолеем кризата”, каза Борисов. Той каза, че сега трябва да се опази здравето на възрастните хора, а след това да се мобилизираме като нация.

 

Премиерът риторично попита как е възможно за една седмица да са изхарчени от хотелиери и ресторантьори кувертите, събрани по Нова година.

 

„Да, застрашен е летният туристически сезон и трябва да мислим за това. Апелът ми е към всички работодатели – 60 процента от нас 40 от вас и да си съхраним работниците, защото те после ще ни вдигнат нагоре. Затова слагаме тези пари, за да има спокойствие. Ние много гъвкаво, непрекъснато следим къде какво се прави по света и всичко, най-добро, което се прави, и ще го приложим”, каза Бойко Борисов.