4000 артисти пеят и танцуват на Народния събор в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:03, 30.05.2022

Народен събор ще се проведе в три поредни дни в парк Лаута от 3 юни. Този петък, събота и неделя, за седма поредна година, парк „Лаута“ ще приюти повече от 4000 изпълнители от цялата страна, а организаторите очакват събитието да бъде посетено от над 90 000 души. Програмата ще се включи „Гласът на България“ Петя Панева, Виевска фолк група, Калина и Невена, Райко Кирилов, ансамбъл „Дилянка“, „Големите гайди“, гайдарски състав „Орфей“, а специално за откриването ще танцуват и пеят артистите от ансамбъл „Тракия“. Дечица от повече от 20 детски градини се включват за първи път във фестивала.

Дългоочакваната „Хоротека на открито“ за майсторите на танците ще бъде по 5 часа през събота и неделя вечер. Тази година освен двете големи сцени ще има и "Хорище" - Сцена 3, на което свободно ще се танцува или репетира преди и след участие!

Битовата детска работилница с трикраки столчета ще забавлява най-малките посетители. Там ще оцветяваме шевици, народни носи, ще сглобяваме пъзели с история, ще учим и смятаме.

Тъкачница „Багреница“ ще ни гостува с истински стан, на който всеки може да пробва един от най-древните занаяти – тъкачеството.

Сдружения „Традиция“ и „Родолюбие“ и тази година ще покажат изложби на старинно оръжите, народни носии и възстановки.

Специалните уроци по народни танци, етно-кардиото и училището по музикални инструменти (тъпан, гайда, кавал и гъдулка) ще помогнат на начинаещите да се докоснат до българския фолклор.

И изненадата за 2022 год. – търсим двойки, на които им предстои сватба, за да ги зарадваме с едно невероятно преживяване. Записваме сватбени мераклии, които да „оженим“ в битов стил на сцената. PostArt ще направят сценично разработен обичай за вас. Ще танцувате, ще сте пременени в автентични, над 100 годишни сватбени носии, ще бръснем момъка и ще забулим момата, ще има питка и знаме – една истинска фолклорна сватба. Очакваме записванията на съобщение в страницата на „Народен събор Пловдив“, а чрез жребий ще изберем младоженците.

Водещи на събитието са Веселина Бабаджанкова и Димитър Петров!

Най-дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Молим шофьорите за движение с повишено внимание и спазване на ограниченията. Ще бъде извършван постояннен контрол с камери за скорост!

Фестивалът „Народен събор Пловдив“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив!

Ето и цялата програма: