3D самолетна кабина забавлява минувачите пред Дома на културата

  • от PlovdivTime
  • 14:50, 21.06.2021

3D самолетна кабина привлича минувачите до Дома на културата „Борис Христов”. Мнозина спират и се снимат пред атрактивната инсталация, която е поставена там в рамките на Френската седмица от 21 до 26 юни.

„Радваме се, че заедно със съмишленици франкофони от още 120 държави по цял свят се включваме в тази инициатива. Алианс Франсез-Пловдив има и още един специален повод – тази година отбелязваме 30 години от първото провеждане на Празника на музиката - едно събитие , лансирано от Франция още през 1985 година от многократния министър на културата Жак-Ланг, в което музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката”, каза директорът на Алианс Франсез Теофана Брадинска.

Френската седмица предхожда и анонсира 18-ия фестивал „Златен ключ”. Наред с хубавите концерти ще има и поредица от изненади. Талантливата Венета Павлова от ЕГ „Иван Вазов” ще рисува на сцената по френски шансони. Музикален партньор отново е „Арт Войс Център”, с ръководител Румяна Иванова. Френско-българското сътрудничество ще бъде разширено с френските таланти от Jessandwest. Единият концерт бъде съвместен, като френските музиканти акомпанират на българските участници.

Ще има и общо творческо ателие, където всеки ще може да сподели своя опит и да научи нещо ново. За Националния празник на Франция ще пее големият победител за 2019 г. от музикалния формат по френската национална телевизия, „Талантът на Франция”. Това са чаровните братя близнаци  Джес и Уесли от  Jessandwest, които ще изнесат концерт-рецитал.

Входът, както всяка година е безплатен. Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на фестивала и френската седмица, както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde, която успешно популяризира Пловдив по света.