37-те млн. лева за Колежа и Лаута са по сметките на Общината, пуснаха нови поръчки за стадионите

  • от Благовест Андонов
  • 17:57, 19.08.2020

Средствата от 37 млн. лева, които правителството отпусна за строителството на стадионите на Ботев и Локомотив вече са по сметките на Община Пловдив. Това показва отчета на бюджета за месец юли на градската хазна. Парите са целева субсидия за местни дейности и вече могат да се изразходват, но само за двете дейности.

Докато вървят поръчките за строителството на двата стадиона, градската администрация са пуснали още две поръчки. Те са за строителен контрол и изготвяне на оценки на инвестиционните проекти, като са в една поръчка за двата стадиона.Тя  е на стойност от 150 хил. лева, като за стадиона в парка Лаута сумата е 100 хиляди лева, а за Колежа – 50 000 лева, пише  TrafficNews.

Причината е, че Ботев Пловдив имат проект, а в отделна процедура за 100 000 лева е пусната публична покана до проектантите на стадиона за авторски надзор – софийската „Вамос”, където работи арх. Георги Савов. Стадион „Локомотив” пък ще се строи на инженеринг.

Припомняме, че офертите на строителните фирми ще бъдат отворени за Ботев на 17 септември, а на за Локомотив на 24 септември.

Поръчката за Колежа за  за 53 млн. лева с ДДС, като от тях са осигурени 25 млн. лева от държавния бюджет. Средствата трябва да стигнат за първия етап, с който на Колежа да се играят мачове от ЕфБет лига. Остатъкът ще е за цялостния проект, който включва търговски площи, съпътстваща инфраструктура и другите дейности. Възможно е обаче цената да падне при състезанието между фирмите.

За Лаута са предвидени 12 млн. лева с ДДС, като в поръчката е включено проектирането и изграждането на стадиона, който да покрива изискванията на UEFA за категоризиране на стадиони за срещи от европейските клубни турнири от  „Трета категория“.
Спортното съоръжение трябва да има общ капацитет от около 14000 седящи места, а проектът трябва да предвижда възможност за етапна реализация на всяка трибуна, съобразно изпроектираната и одобрена идейна концепция.