3.6% е избирателната активност до 9 часа

  • от PlovdivTime
  • 10:11, 02.04.2023

3.6% е избирателната активност до 9 часа. Това сочат данните на „Галъп”. Днес България гласува за 49-ото Народно събрание. У нас секциите отвориха в 7 и ще може да се гласува до 20 часа.  Близо 40 машини в страната не са сработили и в секциите се е преминало изцяло на хартиени бюлетини, съобщиха от ЦИК.

Решителен превес на машинното гласуване в първите часове на изборния ден отчете изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов пред БНР. Той уточни, че това е много малка извадка на този етап.

По думите му традиционно по-твърдите електорати са тези, които отиват по-рано през деня да гласуват. Това не винаги е свързано с по-високата възраст, каза Симеонов и допълни, че за момента няма изненади.

Относно бомбените заплахи от последните дни, социологът каза, че от институциите уверяват за пълна безопасност на изборния процес. „Това ме кара да мисля, че държавата е в състояние да елиминира тази заплаха", допълни Симеонов.

На днешния вот се състезават 14 партии и 7 коалиции, както и двама независими кандидати. Ще гласуваме в над 11 800 секции на територията на България, а в чужбина те са над 730 в 61 държави.