305 строителни разрешения са издадени в Пловдив само за година

  • от Виктория Петрова
  • 13:11, 06.11.2020

305 разрешения за строеж са издадени в Пловдив за последната 1 година, докато е започнал строежът на 262 обекта. Това стана ясно по време на днешната отчетна пресконференция на заместник-кметът арх. Невена Балчева и главният архитект на Община Пловдив - арх. Димитър Ахрянов.

Архитект Балчева представи подробна информация за дейността на двете дирекция – „Устройство на територията“ и „Общинска собственост“.

Сред интересните данни от първата година от мандата на новото управление е дейността на дирекция „Устройство на територията“ по линия на инвестиционното проектиране. Освен разгледаните и съгласувани инвестиционни проекти, завършили с разрешение за строеж, беше представен и броят на въведените в експлоатация сгради – общо 118. – общо 262 броя за периода. Отделно на 288 обекта е издадено удостоверение за завършена фаза на т.н. „груб строеж“ .

Като обществено значими инвестиционни проекти, зам.-кметът отличи реконструкцията и рехабилитация на улици и прилежащите пространства в Първа градска част - ул. „Марагидик", ул. „Лъджене", ул. „Г. Мамарчев" ул. „Балкан" ул. „Н. Бозвели", ул. „Мортагон", ул. „Р. Попович", ул. „Ас. Златаров", ул. „Хеброс" ул. „П. Пипков" /всъщност ремонтирани по Региони в Растеж/, както и възстановяване на зона за рекреация с алейна мрежа и съществуваща инженерна инфраструктура на част от „Парк Хълм на освободителите".

„Дирекция устройство на територията е основната структура, която трябва да осигури условията за устройствените политика на Пловдив“, подчерта архитект Балчева, като посочи, че изключително важна част от този процес е изготвянето на стратегически документи и устройствени планове.

Като основен акцент в дейността за последната 1 година, зам.-кметът определи Проекта за изменение на Общият устройствен план, чиято последна версия е от 2007.

„Ние заварихме този проект и трябваше да започнем работа по него, като започнем и обществеността със съдържанието му. Общият устройствен план е един вид обществен договор, тъй като от него завиди развитието на града ни за следващите 20-25 години. Затова инициирахме и две обществени обсъждания, на които беше представен, а след това направихме обсъждания и по Оценката за съвместимост и Оценката за въздействие върху околната среда. 200-240 граждани дойдоха при нас, отговорихме на въпроси им и се направиха обсъждания за промени. Това е нов подход в изработването на такъв тип стратегически документи“, разказа Балчева.

По думите ѝ документът разглежда много важни въпроси за транспортната система, зелената система и на диспропорцията между отделните градски системи.

„Всички предложения и мнения ще бъдат систематизирани и ще бъдат застъпени в предварителния проект за изменението на Общия устройствен план“, обеща зам.-кметът.

Непосредствено с процедурата по изработване на Общия устройствен план тази година за разработени и подробни устройствени планове /ПУП/ на градски части и за обекти с висока обществена значимост. Сред тях са планове за регулация на кв. „Северно от панаира", „Филипово" , „Захарна фабрика“, „Каблешков“, Пета градска, както и за пробива бул. „Васил Априлов" - бул. „Македония". Изготвени и са и планове за регулация за разширяване на ул. „Кукуш“ и два траурни парка – Коматево и Прослав.

„Натоварена бе програмата на устройство на териториите и това личи и от приходите от разглеждане на документи“, посочи Балтова.

Равносметката е следната: събраните приходи от дейността на дирекция „Устройство на територията" са 717 674,12 лв, от които най-печеливш е отделът за „Инвестиционни проекти и контрол по строителството“ събрал на хазната цели 522 хиляди лева, а най-доходоносна е процедурата за издаване на разрешение за строеж – 312 хиляди лева.

„41 броя заседания на ИСУТ са проведени и са разгледани 1350 преписки. Това е огромен труд извършен от 40 човека, но не в пълния си състав, тъй като се намираме в едни непредвидени условия на коронавирус“, похвали дирекцията Балчева.

Що се касае до дирекция „Общинска собственост“ основен акцент в програмата за тази година е било придобиването на имоти. Основна работа е свършена за пробива на Централна гара във връзка с мегапроекта на НКЖИ. Отчуждени са 5466 кв.м. за 1 265 000 лева или Общината е платила по 230 лева на кв.м.

Принудително отчуждения предстоят и за целите на разширението на бул. „Северен“ по втория етап от ремонта, както и на „Васил Априлов“.

 „Основните функции на дирекцията са свързани с издирване, опазване и регистрация на терени общинска собственост, с разпореждане и управление на общинска собственост и процесуално представителство в дела за собственост. Тази година издадохме 441 акта за публична и общинска собственост“, посочи Балчева.

Тя посочи, че общинските терени не са значителни по обем и не отговарят на нуждите за създаване на публична инфраструктура – особено така нужната в областта на образованието.

„Общинските терените са в кварталите за комплексно жилищно застрояване – Тракия, Гагарин и Южен, а другите са площади и подобни обекти“, посочи зам.-кметът.  

Що се касае до общински жилищни имоти са се извършили 26 настанявания и 13 пренастанявания в общински жилища от фонд „Настаняване под наем", фонд „Резервен" и фонд „Ведомствен", а междувременно са освободени 66 общински жилища.

Събраните средства от наеми и такси за година са малко по-малко от предния период 11.2018-11.2019, когато са били 1 481 736 лв за 3683 жилища, а за 11.2019-11.2020 са 1 422 208 лв за 3673 жилища. Общо събрани наеми от нежилищни имоти пък са 730 хиляди лева, като така общият приход е 2 153 000 лева. От търгове пък са взети 1 350 000 лева.