28-годишният Димитър хвана кръста в Пловдив, пожела си здраве

  • от PlovdivTime
  • 13:30, 06.01.2022

Димитър Налбантов от село Искра се пребори за Богоявленския кръст в Пловдив. Той е на 28 години и е военнослужещ в специалните сили. Димитър си пожела само здраве и късмет. Той сподели, че хваща кръста за първи път, макар че скача за трети път в студените води.

Прецедент тази година бяха и двама малчугани, които се престрашиха да влезнат в Марица. Най-малкият бе Раян на 8 години, на когото Димитър подаде кръста веднага след като го хвана. Другият е Борислав на 10 години. Общо над 80 човека се хвърлиха за Богоявленския кръст в студените води на река Марица.

По традиция смелчаците извиха голямо мъжко хоро в студените води на реката и изпяха химна.

Стотици пловдивчани се събраха на брега на река Марица до Водната палата за да почетат на тържествения Богоявленски водосвет. По традиция Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай поведе литийното шествие и освети водата на Марица, както и кръста, за който се бориха смелите мъже.

Полиция охранява събитието, като освен за сигурността се съблюдава и за спазване на мерките срещу разпространение на вируса. Реката бе обезопасена с ленти и въжета. Безопасността на смелчаците пазиха водолазите от сектор СОД към Пловдивската пожарна.