250 вина се борят за приза „Дионис” на Дефилето на младото вино в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 12:21, 23.11.2021

Пловдив ще се превърне в столица на виното с 13-ото издание на фесстивала „Дефиле на младото вино” на 26, 27 и 28 ноември.  Тази година организираното от Съвета по туризъм на Пловдив и Община Пловдив се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България.

„Дефиле на младото винео” е едно от любимите събития на пловдивчани и гостите на града. Чисто като концепция то е едно от най-иновативните събития, защото обхваща много аспекти от туризма – културно-исторически, винен, кулинарен, събитиен. Чрез него къщите в Стария град са пълни с живот. На едно място се събират история, култура, вино и храни”, каза заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„В този нерадостен за всички ни ден ви поканихме на среща, за да представим програмата на фестивала и да покажем, че все пак животът продължава. Че е важно да правим нещата по-добре и по възможност – за другите. Радостно е, че сме пред прага на 13-ото издание на Дефилето, което ще се проведе въпреки здравната криза. Това ни дава кураж”, каза един от организаторите – инж. Любозар Фратев.

Откриването на „Дефиле на младото вино“ е на 26 ноември. По традиция от площада пред Община Пловдив в 13 ч. ще тръгне Дионисиево шествие. Този път в ролята на бог Дионис ще влезе не дългогодишният директор на Кукления театър Виктор Бойчев, а друг актьор, чието име организаторите пазят в тайна. Шествието ще бъде  съпроводено от ансамбъл „Тракия“ и ще поведе всички винолюбители към началото на Стария град.В 14 ч. официалните гости ще приветстват участниците.  Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба – златен медалист от предходното издание. „С наздравица“ заедно ще дадем официалния старт на винените дегустации, които ще продължават и през трите дни: 26 ноември - от 14 до 18 ч., 27 ноември - от 11 до 18 ч., 28 ноември - от 11 до 17 ч.

Очаква се пред посетителите да бъдат представени над 250 вина от 42 изби. Участниците общо са 60, защото по традиция към фестивала се включват и производители на храни. Те ще представят продукцията си в  различни къщи в Стария град, както и в музеите там.

Събитието ще се проведе при всички необходими здравни мерки, а за това ще се погрижат доброволците от Медицинския университет, които по традиция участват във фестивала.

Дегустациите по традиция ще са с жетони. Един жетон е равен на една дегустация Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От  тях ще може да закупите желания от посетителите дегустационен комплект. Цените са между 3 и 16 лв.

Министерство на туризма за втора поредна година подкрепя „Дефиле на младото вино“2021, като участва със свой информационен щанд, разположен в двора на галерия „Златю Бояджиев“.  

„Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн.Отбележете присъствието си на „Дефиле на младото вино“ 2021 и поканете вашите приятели, за да се насладите заедно с нас на феерия от вкусове и емоции. После ще можете да отличите своя фаворит за най-добро вино в онлайн анкетата”, каза още инж. Фратев.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Експертна комисия, излъчена от Университета по хранителни технологии, ще оцени качествата на младите вина, представени на фестивала и ще отличи победителите в конкурса „ДИОНИС“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. „Голямото“ жури, състоящо се от посетителите на фестивала, попълнили дигитални анкетни карти, ще определи „Най-добро младо вино” в категориите - Червено, бяло и розе,  победителите ще получат плакети, а няколко късметлии, които са гласували - бутилка вино.

„И нашите студенти от специалностите „Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство” и „Технология на виното и пивото” ще се включат в помощ на организаторите.  А ние – преподавателите, ще сме част от експертното жури, което ще оцени  и излъчи най-добрите вина”, каза доц. Христо Спасов от УХТ.

Победителите ще бъдат обявени в събота.

Програма за „Дни на младото вино“ - 2021

 

23 ноември (вторник) от 18:00 часа  |  Вход свободен с предварителна резервация

Ресторант „ЧорапЪ“ (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 19)

„Винени и кулинарни преживявания със СлоуТурс.БГ“ - презентация и разговор на чаша вино с Екатерина Терзиева.

24 ноември (сряда) от 18:00 часа  |  Вход свободен

Културен център „Тракарт“ (бул. „Цар Борис III-ти Обединител“ 89, Подлез „Археологически“)

„Запознайте се ПЛОВДИВ и още“ Представяне на трето преработено и допълнено издание на книгата с автор Румяна Стоева-Титерякова.

25 ноември (четвъртък) - 18:00 часа  |  Вход свободен с предварителна резервация

Къща за гости HillHouse (ул. „Съборна“ 27)

„Как 14 държави отпразнуваха международния ден на мавруда“ - презентация на Българската асоциация на винените професионалисти.

!!! Важно: посещението на всички събития част от дни на младото вино са с наличен зелен сертификат за гостите.

 

Програма за „Дефиле на младото вино“ - 2021

 

26 ноември (петък)

13:00 часа - „Дионисиево шествие“ съпровождано от ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис.

пл. „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив;

14:00 часа - Официално откриване с участието на ансамбъл „Тракия“ и официални гости. Отваряне на първата бъчва от бог Дионис. Началото на Стария град /ул. „Съборна“ 2-4/. При лошо време на Римския стадион;

14:30 часа - Начало на винените дегустации;

Очаквайте музика и танци във фестивалните локации.

27 ноември (събота)

12:00 часа– Работилница за свещи във винени чаши – с предварително записване. Тракийски стан.

14:00часа– „Непознатите лица на мавруда“  | Вход свободен

Презентация и дегустация на бял, сив, варненски и десертен мавруд.

Етнографски музей, щанда на Аграрен университет.

15:30 часа - „Бинго ВИНО“ – игра със състезателен характер

Резиденция Тракийски стан - тераса

Очаквайте девическа хорова формация „Евмолпея“ да огласи фестивалните локации.

28 ноември (неделя)

12:00 часа - Йога с вино и Фам – Площада пред църквата Св. св. Константин и Елена на ул. „Съборна“

14:00 часа – „VR & ВИНО - изживяване от ново поколение“ – презентация и демонстрация на БМ Вижън - Къща „Иван Черноземски“

 

ФОТО КЪТ – през трите дни на фестивала търсете подвижния фото кът на „Дефиле на младото вино“. Не пропускайте да се снимате с Чашата на Дефилето.