25% от пловдивчани искат да се имунизират

  • от PlovdivTime
  • 12:30, 18.02.2021

Около 25% от хората от Пловдив и областта, подлежащи на ваксинация, искат да се имунизират. Списъкът обаче е динамичен и личните лекари очакват, когато започне масовата имунизация, този процент да се увеличи драстично. Това съобщиха на съвместен брифинг областният управител Дани Каназирева и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров.

Медикът посочи, че в този процент не влизат децата и бременните жени, които на този етап не влизат в списъците за имунизация. Изключени са и всички  хора, които попаднаха в първите фази на ваксинация.

„Хората имат право на избор за ваксината. Всеки пациент посочва различно желание, включително и за несъществуващи такива. За съжаление, осведомяването се осъществява основно чрез интернет, където се публикува много невярна информация”, посочи д-р Сотиров.

„35% от общопрактикуващите лекари и работещите в техните практики вече се ваксинираха, и то с втора игла. Тоест, 8000 са жителите в Пловдив и областта с поставена ваксина. 2500 от тях са и с двете дози”, съобщи Каназирева.

Тя посочи също, че ситуацията в болниците в областта е спокойна. 800 са действащите Ковид легла, като средно 60% от тях са свободни. Интензивните легла също са достатъчно.