2021 година през погледа на председателите на Апелативен, Окръжен и Районен съд: За пандемията, електронната система и плануваните реформи

  • от Ива Модова
  • 17:30, 28.12.2021

В целият свят фигурата на Темида е символ на съдебната власт, олицетворяваща справедливостта, безпристрастието и неповторимостта. Така като богинята, съдебната палата на Пловдив е образец за справедливост и сигурност.

Символът на съдебната система - Темида е със завързани очи, с везни и меч, което означава безпристрастност, баланс и сигурност в наказанията за престъпления. Именно такова е усещането в залите на Апелативен, Окръжен и Районен съд. Точно за това, за поредна година домът на Темида под тепетата бе отличен като най-резултатното съдилище в цяла България.

Ръководителите на Апелативен, Окръжен и Районен съд смело и гордо бранеха принципите си, без да бъдат заслепени от протести и провокации. Безпристрастно прилагаха закона и справедливо наказваха престъпниците.

Каква 2021 година ще изпратят Апелативен, Окръжен и Районен съд? Кои бяха предизвикателствата пред системата и как се отрази пандемията? Кои бяха знаковите дела през изминалите 12 месеца?  

Отговорите на тези въпроси потърси репортер на TrafficNews в едно блиц интервю с председателите на трите съдилища в Пловдив – съдия Магдалина Иванова – Апелативен съд, съдия Розалия Шейтанова – Окръжен съд и съдия  Иван Калибацев – Районен съд.

  1. С какво ще запомните съдебната 2021 година? 

Съдия Магдалина Иванова: Едно от важните събития през 2021 г. е това, свързано с продължаване на работата на съда в условията на пандемична обстановка. И през отиващата си година продължихме дейността си при спазване на всички възможни мерки за предпазване от коронавирусната инфекция COVID-19, с цел намаляване на риска от нейното разпространение и заболяване, както сред съдиите и съдебните служители в Апелативен съд – Пловдив, така и сред посетителите на Съдебната палата. Разликата с предходната година, през която също работихме при такива условия е, че през настоящата не допуснахме преустановяване на разглеждането на дела, поради заболяване и карантиниране на съдии и съдебни служители.

Друго важно събитие е връщането към работа с Единната информационна система на съдилищата, която за Апелативен съд – Пловдив бе активирана отново от 01.04.2021 г.

От значение за работата на съда са и влезлите в сила законови разпоредби, касаещи електронното правосъдие. Това са измененията в Гражданския процесуален кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс, в сила от 30.06.2021 г. и тези в Закона за съдебната власт, в сила от 01.07. 2021 г.

Съдия Розалия Шейтанова: С трудния старт на електронното правосъдие.

Съдия Иван Калибацев: Това е година, в която отново продължихме да работим в една пандемична обстановка. Промени се естеството на работата ни, тъй като трябваше да бъдем много по-внимателни с оглед здравните предписания. COVID – 19 създаде страх у хората. Това беше година, в която започна и електронното правосъдие, което се оказа едно предизвикателство за всички. Въпреки трудностите е едно ново начало. Както положителни, така и отрицателни моменти белязаха годината. Може с две думи да се каже, че беше една добра година. Продължаваме напред.

  1. Кои са знаковите дела, влезли в съдебна зала през 2021 година и тези, които са приключили със съдебен акт?

 

Съдия Магдалина Иванова:  Повечето от наказателните дела, които постъпват в Апелативен съд – Пловдив, представляват обществен и медиен интерес, но тъй като постановените по тях крайни съдебни актове не са окончателни, а подлежат на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд, ще посоча само няколко от тях, минали и през контрола на висшата съдебна инстанция и влезли в сила. През 2021 г. бяха изцяло потвърдени множество съдебни актове на Пловдивския апелативен съд, сред които:

- решението, с което е наложено наказание  от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода на подсъдим - украински гражданин. Той е признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост на двама души, настъпила при катастрофа на автомагистрала „Тракия“. 

- решението, с което е потвърдена 25-годишната присъда на осъден за убийство на 11 - месечно бебе, извършено на 23 ноември 2017 г. в гр. Пазарджик. Подсъдимият пребил до смърт детето на  приятелката си, докато тя била на работа.

- решението, с което подсъдимият е осъден за убийството на рождения си син на 16 години лишаване от свобода. Той е признат за виновен в това, че на 14.07.2019 г. в землището на с. Козаново, умишлено е умъртвил рождения си син. Подсъдимият е осъден и да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 100 000 лева на майката на пострадалия, както и 50 000 лв. на брата на жертвата.

- решението, с което е потвърдена присъдата срещу бившия началник на РУ на МВР в гр. Раковски и неговите четирима съучастници.  Те са признати за виновни в искането и вземането на подкуп в размер на 10 000 евро, за което са им наложени наказания между 3 и 5 години и лишаване от свобода, глоби в размер от 3 000 лева до 6 000  лева и лишаване от право да заемат длъжност в МВР за срок от 4 до 6 години. Двама от подсъдимите са признати за виновни в това, че през декември 2016 г. в гр. Пловдив, в съучастие са извършил грабеж на цигари без бандерол и пари на обща стойност  41 502 лева от владението на пострадалия, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са е употребили за това сила и заплашване и грабежът е в големи размери. Наложени са им наказания от по 6 години лишаване от свобода и лишаване от право да заемат длъжност в МВР за период от 6 години, а на единия от тях - и глоба от 6000 лева.

През 2021 г. ВКС отмени условната присъда на д-р К. В. като вместо това го призна за невинен и оправда по повдигнатото му обвинение за това, че като длъжностно лице, управител на „Комплексен онкологичен център - Пловдив“ ЕООД, да не е положил достатъчно грижи при закупуването на томограф и е нанесъл щети в размер на повече от 254 000 лева на управляваното от него дружество. 

Съдия Розалия Шейтанова: Интерес сред постъпилите през годината дела предизвикаха казусите за извършени тежки престъпления, сред които убийство на 4-годишно дете по особено мъчителен начин, наказано с 15 г. лишаване от свобода,  грабеж, извършен от три лица, придружен със средна телесна повреда на 82-годишната жертва, с отсъдени наказания  съответно 10 г. и 12 г. лишаване от свобода, изнасилване на непълнолетна, представляващо особено тежък случай, за което двамата извършители получиха по 11 г. и 8 м. лишаване от свобода. С 6 г. и 8м. лишаване от свобода беше наказано причиняване на тежка телесна повреда на лице, съжителствало с извършителя, с последвала смърт на жертвата. Тези дела приключиха в рамките на годината, което е атестат за срочност при разглеждането им. Сред приключените през 2021 г. с голям обществен интерес е и дело за грабеж, придружен с убийство, извършен през 2009 г., наказан със 16 г. затвор; приключиха и две дела за отнемане на незаконно придобито имущество, с решенията по които в полза на държавата са отнети поземлени имоти на значителна стойност, товарни и леки автомобили и парични суми, за които не са установени законни източници.  

Съдия Иван Калибацев: Много са делата, които предизвикаха обществен и медиен интерес. За нас няма разграничения на процесите, не виждаме разлика. Не може да се посочи конкретно дело, но повечето знакови дела са приключили още през изминалата 2021 година. В Районен съд 95% от процесите приключват в три месечен срок.

 

  1. През изминалата 2021 година станахме свидетели на не един протеста пред сградата на съда, в залите влязоха казуси със значим обществен интерес. Оказа ли влияние този обществен интерес при решаване на подобни казуси?

              

Съдия Магдалина Иванова: Следва да се има предвид, че именно съдебната власт е призвана от Конституцията да защитава правата и законните интереси на гражданите. В системата от правни гаранции за защита на правата и законните интереси на гражданите съдебните са най-висши, защото съдът в своята дейност е независим и е подчинен само на закона. В Наказателно -процесуалния кодекс и Гражданския процесуален кодекс са посочени основните начала и принципи, които съдът следва да съблюдава и прилага при разглеждане на делата. В случаите, в които съдебните решения се разминават с обществените очаквания е необходимо мотивите на съда да бъдат обяснени по разбираем и достъпен за гражданите начин, включително със събраните по конкретното дело доказателства и с приложението на закона.

Съдия Розалия Шейтанова: Не, общественият интерес не оказва влияние при решаване на делата, съдиите се ръководят единствено от принципите, разписани в процесуалните закони.

Съдия Иван Калибацев: Ако този вид надделяване влияе над нашата преценка, то трябва сериозно да се замислим дали имаме правилно и законо образно правосъдие. Много е трудно, когато работиш пред прозорците да има протест. Те се организират по различни мотиви и желания от някоя от страните. Понякога се цели да се постигне конкретен резултат или да повлияе над решение и акт на съдебния състав. Категорично мога да заявя, че нито един колега, въпреки деликатната и напрегната ситуация, няма обоснове своя акт под влияние на протестиращите и не го е правел. Основен принцип е, че всеки акт се обосновава със закона, а не с мнението на тълпата. Често знакови производства са белязани с подобни протести.

 

  1. Колко дела годишно преминават през Апелативен, Окръжен, Районен съд и може ли да се каже, че са едни от най-натоварените в страната? Има ли тенденция за увеличаване на наказателните дела през изминалата година?

 

Съдия Магдалина Иванова: Анализът на данните за предходния тригодишен период 2018 г. – 2020 г. показва сравнително еднакъв брой на общо постъпилите, разгледани и свършени наказателни, граждански и търговски дела в Апелативен съд - Пловдив. Те са средно по около 2100 бр. на година - общо постъпили и свършени дела и около 2350 бр. - разгледани. През 2020 г.  средно месечно съдия в Апелативен съд – Пловдив е разгледал близо 8 броя дела, а е свършил близо 7 броя. От обобщените статистически отчети на Висшия съдебен съвет за работата на съдилищата през 2020 г. е видно, че натовареността на съдиите от Апелативен съд – Пловдив по показателя свършени дела е 6,60 броя и е над средната за апелативните съдилища в страната (6,56 броя), а спрямо делата за разглеждане е 7,55 броя и е малко под средната (8,23 броя). Така, по тези два показателя, Апелативен съд – Пловдив се нарежда на трето място по натовареност сред седемте апелативни съдилища в страната.

Броят на постъпилите от 01.01.2021 г. до момента наказателни дела в Апелативен съд – Пловдив дават основание да се прогнозира, че до края на отчетния период ще се запази нивото им, достигнато през предходната година. 

Съдия Розалия Шейтанова: В съда се разглеждат повече от 8100 дела годишно, при което разбираемо сме сред най-натоварените окръжни съдилища в страната. Видно от публикуваните данни за 2020 г. нашият съд е сред малкото, в които има ръст в постъплението на дела, като тази тенденция се запазва и през 2021 г., очертава се увеличен брой не само на наказателните, а и на всички останали видове дела.

Съдия Иван Калибацев: Районен съд е изключително натоварен съд и това е факт от констатациите на ВСС. През ноември обаче бе констатирано, че не сме високо натоварени след консултации на Висшия съдебен съвет. Неправилно се  интерпретираха статистическите показатели и са извадени от общия брой дела някои факти, като статистика по започнати и приключени дела. През тази и следващата година няма да има подобни грешки.

Годишно показателите се връщат като тези през 2019 година. Знаете, че през миналата година около 2 месеца свихме делата заради панделмията.  Делата за тази година ще са над 28 хиляди. Трябва да се има предвид, че част от колектива на Районен съд е невъзможност да осъществи своята дейност тук и работим около 46 съдии от общо 60. Колегите са много отговорни в своята работа и се стремят да вършат работата си в срок. През 2022 година ще има промени и ще се редуцира работата, ще има увеличение и на щатната бройка. За наказателните дела, да имаме леко увеличение. Всяка година се повишават такъв тип процеси, но с малко. Не може да се каже, че става дума за увеличение на престъпността. Може би факта, че имаме повече разкрити престъпления и започването на досъдебни и съдебни производства след това. Имаме и константни престъпления, като управлението на МПС след употреба на алкохол и наркотици. Те са близо 1/3 от делата, които са влезли в съдебна зала.

 

  1. Как се отрази и как се прие въвеждането на Единната информационна система на съдилищата /ЕИСС/ ? Срещнахте ли затруднения и проблеми, наблюдавали се забавяне на заседанията?

 

Съдия Магдалина Иванова: Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) беше въведена за първи път в Апелативен съд – Пловдив на 21.08.2020 г. и с нея работихме до 18.09.2020 г., когато с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет беше преустановено използването й. Отново с негово решение, от 01.04.2021 г. в съда беше възстановена работата с ЕИСС. Прекъсването беше с цел да се отстранят редица недостатъци, които бяха констатирани от всички съдилища в процеса на работата им с ЕИСС. За обобщаване и прецизиране на направените от съдилищата предложения за усъвършенстване на функционалностите и модулите в ЕИСС, в края на 2020 г., беше създадена Работна група, в състава на която бяха включени съдии и съдебни служители от всички нива (районно, окръжно и апелативно) от петте апелативни района в страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Бургас). Работната група продължава дейността си и към момента, тъй като все още някои от констатираните проблеми не са отстранени, а в процеса на работа по делата възникват и нови, които все още затрудняват, а понякога водят и до забавянето на процеса при разглеждане на дела в открито съдебно заседание.

Напоследък отново се заговори за преустановяване работата на съдилищата с ЕИСС, докато не бъдат отстранени всичките й несъвършенства. Личното ми мнение е, че съдилищата следва да продължат използването на тази система. Само по този начин, от една страна, в процеса на работата ще могат да се откриват, сигнализират и  отстраняват съществуващите в нея недостатъци, а от друга – съдът не разполага с необходимия кадрови и времеви ресурс, за да може да работи едновременно в реалната и тестова среда на ЕИСС, каквото евентуално се предвижда след спирането й. Последното ще доведе единствено до по-голямо натоварване на съдиите и на съдебните служители, което ще повлияе негативно на бързината, срочността и качеството при изпълнение на задълженията им.

Съдия Розалия Шейтанова: Работим с ЕИСС.  Въвеждането й се прие нееднозначно, тъй като засега, на добрите идеи, заложени в системата, противостоят недостатъчно добре разработени или липсващи механизми за осъществяването им, което налага подаване на сигнали от наша страна, описващи проблемите и изчакване те да бъдат отстранени. Затруднения нямаме, работещите в съда имат нужния капацитет да работят с каквато и да било деловодна програма, но проблемите с ЕИСС все още са ежедневие. Забавяне на заседанията за съжаление има, като най-същественото е причинено от необходимостта съдебните актове да се подписват от съдебните заседатели с електронен подпис. Засега няма сила, която да накара определен брой съдебни заседатели да запомнят кода на подписа си, и единствено тези, които не са присъствали в такова заседание, не знаят колко време, в най-добрия случай – час-два, а и не само време, коства на съдебния състав да приключи съответното дело.

Съдия Иван Калибацев:  Начинът, по който бе въведена бе грешен. Нещата станаха от днес за следващия ден, без достатъчна подготовка. Това създаде напрежение във всички работещи в съдебната система – от деловодители до съдии. За нас беше много трудно да променим начина си на работа,  да създаваме дела и да ги обработваме, тъй като не познавахме програмния продукт. Нямахме време за обучение и трябваше в практиката да се учим. Който и да е добър юрист не винаги е отличен познавач на софтуерни продукти. Нашата работа е в друга сфера. Имаше още един проблем, който бе неглижиран. Имахме едва 3-4 месеца,  до въвеждане на електронното правосъдие. В Районен съд – Пловдив бе въведена през август 2020 и от 1 януари трябваше да създаваме електронни дела и актове. Нямахме технически възможност да се обучим и работим. Отлагането на електронното правосъдие с няколко месеца даде глътка въздух. Към този момент натовареността и ангажиментите с ЕИСС ни помогнаха да опознаем по-добре и смело мога да кажа, че започнахме да работим много по-добре. Бързината на работа – първата половин година изпитвахме затруднения, защото тази система ни бавеше при съставянето на актове и провеждането на заседания. Трябваше да проявим търпение. Въпреки трудностите, колегите успяха да излязат от тази ситуация, за което им благодаря. В момента сме по-бързи, много актове са в системата. Откриваме вече полите. Имаме много голям брой приключени дела в тримесечен срок, което е знак за бързината на работа на Районен съд.

Ние сме в една особена ситуация, в която започвайки електронно правосъдие, то започва в съда и предварителна подготовка липсва. Въпреки това ние създаваме електронни дела. Те обаче са трудно достъпни по отношение на страните и адвокатите. За тях има възможност чрез регистрация в ЕИСС да виждат електронните документи. Голяма част от страните обаче нямат такава регистрация. Когато дойдат в съда, за да се запознаят с материалите по делото, те изпитват затруднение. Тогава електронното правосъдие преминава в хартиено, разпечатват се документите и това обезсмисля цялото ел.правосъдие. За да сме достъпни, ангажирах програмисти, които създадоха приложение, достъпно на страните в съдебна палата. След заявка, те получават достъп за участие в делото, като това се извършва по таблет. Идеята е бързо и лесно адвокат и прокурор да получат достъп до електронното си дело. Информацията е в цялото производство, апликацията е опростена максимално. По-удобна е от единния портал и смятам, че ще бъде изключително полезна.  В момента съм депозирал предложение до ВСС, както и цялостна концепция на приложението и ако желаят могат да го въведат във всички съдилища, които използват в единната информационна система.Все още се чака решение на висшите магистрати, а до тогава в сградата на съда вече са поставени общо 7 таблета на специално изградени банки. Те адвокати се възползваха от иновацията.

 

  1. Какви реформи бихте искали да видите в съдебната система?

  

Съдия Магдалина Иванова: Считам, че за подобряване на ефективността на съдебната система е необходима промяна на разпоредбите в Закона за съдебната власт, Наказателно – процесуалния кодекс и Гражданския процесуален кодекс, които касаят електронното правосъдие в посока на тяхното прецизиране и съобразяване с натрупания до момента практически опит в работата на съдилищата при прилагането на сега действащите законови норми, регулиращи този въпрос.

Друг, бих казала неотложен за решаване, е въпросът, свързан с конкурсите в съдилищата. Необходимо е да се направят такива изменения в Закона за съдебната власт, които да доведат до ускоряване на процедурите по обявяване на конкурсите и да се изработят норми, регламентиращи извършване на необходимите действия за тяхното своевременно приключване. Към момента има обявени преди близо три години конкурси за повишаване в длъжност в съдилища от различни нива, които няма изгледи скоро да бъдат приключени. От години кадровото обезпечаване продължава да се осигурява чрез командироване, с което решаването на проблемите в едни съдилища води до създаването на сериозни затруднения в работата на други. 

Съдия Розалия Шейтанова: Работещи реформи, които биха довели до повишаване на доверието в съдебната система. Това което зависи от нас като съдии и съдебни служители, ние го правим ежедневно.

Съдия Иван Калибацев: Бих искал, който и да е реформатор, да е достатъчно компетентен и да познава добре системата. Годините назад показаха, че има много желаещи за реформи, които обаче по никакъв начин не познават добре системата, нямат имат ясни и точни стратегии. И най-вече разумни предложения. Обикновено  реформите започват с гръмки изказвания и приключват с такива. Без ефект. Обикновено се правят откъслечни промени, които не само че не създават нужният ефект,  но и създава хаос и безредици. Искам да живея в страна, в която има  правов ред, нещата да се случват в рамките на закона. Реформата, ако има такава, искам да е от компетентен и познаващ системата. Да се посочат проблемите и съответно решенията.