2020 през погледа на председателите на трите съдилища в Пловдив

  • от Ива Модова
  • 21:03, 03.01.2021

„Най-сигурното и защитено място”. С тези думи бе описана една от най-важните институции в Пловдив – Съдебната палата. Изминалата 2020 година бе белязана с едно предизвикателство наречено коронавирус.  COVID-19 влезе и в залите на Апелативен, Окръжен и Районен съд. Системата бе ударена от пандемията, но никога не излезе извън контрол.

Ръководителите на трите съдилища под тепетата съумяха да не допуснат COVID-19 да вземе превес, не допуснаха системата да излезе извън контрол и отново доказаха, че правосъдието е над всичко.

Макар два месеца съдът да бе „затворен”, през изминалата година бяха приключени едни от знаковите дела. Домът на Темида под тепетата бе отличен като най-резултатното съдилище в цяла България.

Каква 2020 година изпратиха Апелативен, Окръжен и Районен съд? Кои бяха предизвикателствата пред системата и как се отрази пандемията? Кои бяха знаковите дела през изминалите 12 месеца?  

Отговорите на тези въпроси потърси репортер на TrafficNews в едно блиц интервю с председателите на трите съдилища в Пловдив – съдия Магдалина Иванова – Апелативен съд, съдия Розалия Шейтанова – Окръжен съд и съдия  Иван Калибацев – Районен съд.

  1. С какво ще запомните съдебната 2020 година?

Съдия Магдалина Иванова: Основното събитие, с което ще запомня 2020 година, е пандемията от COVID-19 и усилията в световен и национален мащаб, положени  за ограничаване разпространението на коронавируса, който я причинява, съответно, обявената в нашата страна първоначално извънредно положение, а в последствие и епидемична обстановка.

Съдия Розалия Шейтанова: Съдебната 2020 г. беше необичайна и твърде различна от всички предходни години, а събитията през тази година дадоха отражение и върху работата на съда. Ще я запомня като годината, през която за първи път в съвременната история съдебните зали останаха празни дълго време и в която се научихме да заседаваме и работим в електронна среда.

Съдия Иван Калибацев: С проблемите, които възникнаха във връзка с извънредното положение и извънредната епидемиологична обстановка. Това наложи съдебна ваканция, а след това да работим в ограничен достъп на гражданите. Годината бе белязана и с въвеждането на нов софтуер – така наречената Единна информационна система на съдилищата /ЕИСС/.

  1. Кои бяха най- сериозните предизвикателства, пред които ви изправи COVID – 19 пандемията?

Съдия Магдалина Иванова: Най-сериозното предизвикателство в резултат на  пандемията COVID – 19, пред което бях изправена като административен ръководител – председател на Апелативен съд – Пловдив, бе и продължава да е организацията на работа на съда така, че да се ограничи в максимална степен разпространението на заразата както сред съдиите и съдебните служители, така и сред посетителите на съда - адвокати, граждани и страните по делата.  Още от месец март, за изпълнение на тази не лека задача, поотделно и заедно с председателите на другите две съдилища в Съдебна палата – Окръжен съд и Районен съд, сме организирали редица дейности и мероприятия така, че по време на  работата ни да спазваме предписанията и изискванията на здравните органи за дезинфекция, дистанция, носене на лични предпазни средства и избягването на струпване на множество хора по коридорите, деловодствата и съдебните зали. През целия период от месец март досега, при осъществяване на контрола за спазване на взетите предпазни мерки сме подпомагани в много голяма степен от служителите на РД „Охрана“ – Пловдив, които, освен изпълнението на преките си служебни задължения, извършват термометричен контрол на входовете на Съдебната палата и следят за недопускането на лица без лични предпазни средства и тяхната дезинфекция.

Съдия Розалия Шейтанова: От една страна - създаването на условия за работа, при които всички работещи и посещаващи съда да бъдат максимално защитени, а от друга – организирането на графици, позволяващи да бъдат разгледани всички пренасрочени по време на извънредното положение дела, което съумяхме да направим през летните месеци. Развитието на обстановката в страната от есента насам обаче показва, че предизвикателствата от това естество ще бъдат част от ежедневието ни.

Съдия Иван Калибацев: Тази криза създаде един страх у обществото. Страх от комуникация помежду ни, страх да общуваме и да сме в едни помещения заедно. Ние бяхме принудени да ограничим нормалния си ритъм на работа и да го намалим. Това се отрази и на естеството на работата. Наблюдава се спад на постъпленията на дела поради тази причина. Освен това имахме намаление на присъстващите служители и колеги съдии. Когато има такава тенденция това се отразява на тяхната натовареност. Отлагат се дела и водят до неудобства за страните. Успяхме да се справим с кризата, създадохме едно правилна и работеща организация. В Районен съд не се наблюдаваше бум на заболели колеги. Те боледуваха по етапи и успяхме да се адаптираме към ситуацията. Това ни помогна да не спрем работния процес.

  1. Предвид големият брой заболели адвокати, а и съдии, какво е мнението ви за евентуално повторно затваряне на съдилищата? Как това ще се отрази на съдебната система?

Съдия Магдалина Иванова: Преди всичко трябва да отбележа, че съдилищата, включително и трите в Съдебна палата - Пловдив, никога не са били затваряни, а само за определен период от време отделни служби бяха с ограничено работно време и бяха изключени от разглеждане определени видове дела. Това се случи след приемането на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и приетите във връзка с него решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Показателни за това, че Апелативен съд – Пловдив не е спирал работата си, макар и в условията на пандемия, са статистическите данни за периода от 01.03.2020 г. до 30.11.2020 г., през който са разгледани общо 1927 броя наказателни, търговски и граждански дела, докато за същия период през 2019 г. техният брой е 1873. Съпоставката на цифрите показва, че по време на пандемията от коронавирус COVID – 19 дори е налице увеличение на разгледаните в съда дела.

Съдия Розалия Шейтанова: Не споделям идеята за затваряне на съдилищата. Съдебната власт трябва и може да функционира пълноценно и в условията на пандемия, извънредно положение и извънредна епидемична обстановка. Добра беше идеята за обявяване на съдебна ваканция през декември, тъй като колегите са на предела на силите си, предвид обстоятелството, че тази година разглеждането на дела продължи и през лятото и отпуски почти не са ползвани, но тази идея не беше реализирана. В нашия съд колективът е голям, а материалната база позволява безопасна работа, така че да може да се обезпечи непрекъснат процес. Разбира се, при случаи на заболели конкретните дела се отлагат, това е естествен процес, като към момента процентът на отлагане е нисък и по-голяма част от делата се разглеждат ритмично.  В по-малки съдилища се стига до ситуации, в които, с оглед броя заболели, не може да се обезпечи правораздавателната работа на съда и там е необходимо да се преустанови, в рамките на закона, дейността по разглеждане на дела в открити съдебни заседания. Такива заповеди вече бяха издадени от председателите на районните съдилища в Асеновград и Карлово за по 14 дни.   

Съдия Иван Калибацев: Дисциплината на нашия колектив е на изключително ниво. Създали сме необходимата организация на работа, предприели сме всички епидемични мерки и добри условия на труд. Колегите са изключително отговорни. Що се касае до системата – трябва да се адаптираме и да продължим напред. Както казах имаме работеща организация.

  1. Кои са знаковите дела, влезли в съдебна зала през 2020 година и тези, които са приключили със съдебен акт в Апелативен съд - Пловдив?

Съдия Магдалина Иванова: Дълъг е списъкът  на постъпилите и приключили със съдебен акт дела през 2020 г. в Апелативен съд – Пловдив, които са с висок обществен и медиен интерес, затова ще спомена само някои от тях. Такива са убийството на мъж от съпругата му в с. Труд; делото  срещу трима подсъдими за грабеж на пари и различни накити на обща стойност близо 500 000 лева; убийството на мъж, извършено  по особено мъчителен начин и с особена жестокост от ревнив съпруг; делото за убийството на единадесет месечно бебе, извършено от подсъдимия с особена жестокост и при условията на опасен рецидив; т. нар. „второ имамско“ дело с 14 подсъдими, обвинени за престъпления против мира и против изповеданията.

Съдия Розалия Шейтанова: -Делата, предизвикали обществен интерес, са много. Всяка седмица подаваме информация за предстоящите за разглеждане такива дела, като интересът от страна на журналистите винаги е голям и именно той показва доколко съответното дело се следи и от обществото. Разбираемо, най-тежките престъпления, предизвикват и най-голям интерес. През 2020 г. бяха разгледани и приключени  редица  такива дела, присъди от по 16 години лишаване от свобода получиха подсъдим - бивш рейнджър за убийство, извършено с особена жестокост, подсъдим, обвинен в убийство на самотно живееща възрастна жена, подсъдим, убил рождения си син, с 15 години затвор беше наказан подсъдим, обвинен в убийство на приятелката си,  12 години лишаване от свобода получи жена, убила семейния си партньор. Осъдени бяха двама непълнолетни подсъдими, извършили убийство в Асеновград, 12 години затвор получи и баща, признат за виновен в изнасилване на дъщеря си. Приключени бяха и делата за няколко тежки ПТП, при които е причинена смърт, четирима полицейски служители бяха осъдени за подкуп чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, работник беше осъден за причиняване на смърт на друг и телесни повреди на още трима, поради немарливо изпълнение на служебни задължения,  присъди получиха и лица, държали големи количества наркотични вещества.

Съдия Иван Калибацев: Всички дела са специални. Всяко едно дело за мен е важно. През районен съд преминават средно около 30 хиляди дела.

  1. Каква е тенденцията през изминалата 2020 година относно вида на делата? Наблюдава ли се повишение или спад при наказателните дела?

Съдия Магдалина Иванова: И през последните дни на настоящата календарна година продължават постъпленията на всички видове дела, които се разглеждат от Апелативен съд – Пловдив. Както през предходните, така и през тази година най-голям е броят на търговските дела, следвани от гражданските и наказателните.  Окончателните изводи за тенденциите - дали има повишаване или намаляване броя на постъпилите дела, включително и наказателните, обаче, могат да бъдат направени едва след изготвяне на отчетите за 2020 година, което ще се извърши през месец януари на следващата година.

Съдия Розалия Шейтанова:

Тенденцията относно вида на делата като цяло е в посока увеличаване. Особено изразено е нарастването на броя постъпващи дела в гражданско въззивно отделение, където се очертава ръст с около 700 дела в сравнение с предходната година, в наказателно отделение за втора поредна година, също се наблюдава ръст на делата, като през 2020 г. наказателните дела се очертават с около 120 повече от предходната, в гражданско отделение първа инстанция  и в търговско отделение постъпленията се запазват като брой.

Съдия Иван Калибацев: Лично аз наблюдавам една тенденция на намаляване постъпленията на делата. Това за мен се дължи на трудните времена в момента. От тук равномерно се наблюдава спад на всички видове дела, поетапно и плавно.

5.Как се отрази и как се прие въвеждането на Единната информационна система на съдилищата /ЕИСС/ ? Срещнахте ли затруднения и проблеми, вашият коментар за новата система?

Съдия Магдалина Иванова: Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) беше внедрена  в Апелативен съд – Пловдив на 20 август и с нея работихме почти месец - до 18 септември тази година когато, както ние, така и голяма част от съдилищата в страната, преустановихме използването й, съгласно решение на Пленума на ВСС. Оттогава и до момента продължаваме да работим с предишната ни деловодна програма САС „Съдебно деловодство“, която определено има редица предимства пред новата система – бърз и лесен достъп за извършване на справки, създаване и допълване на електронните досиета на делата, извличане на всички видове статистически данни и т.н. Предвид усилията, положени през последните месеци от създадената работна група и „Информационно обслужване“ за отстраняване на констатираните пропуски и недостатъци се надявам, че до 01.04.2021 г. – датата, от която отново следва да започнем работа с ЕИСС, съобразно утвърдения график от ВСС, системата ще бъде подобрена до степен така, че да улеснява ежедневните дейности, извършвани от съдиите и съдебните служители и да спомага за бързото и лесно обслужване на адвокати и граждани.

Съдия Розалия Шейтанова: Преди внедряването на ЕИСС в Окръжен съд Пловдив на 19 август, настроенията сред съдии и служители бяха оптимистични, въпреки липсата на достатъчно обучение и подготовка за работа с нея. Още в първите дни след това обаче се разбра, че системата не е в състояние да изпълни целите си, като това доведе и до временното й спиране. Затруднения с ползването на ЕИСС не сме имали, с изключение на редки случаи на блокиране, но проблемите, които системата предизвика в ежедневната ни работа превъзхождат значително ползите от нея. В момента системата продължава да се усъвършенства.

Надявам се в края на процеса по надграждане тя да придобие вид, в който да е от полза за правораздаването. Започнали сме кампания по вътрешни обучения, такива се предвиждат и на национално ниво, като очаквам при подновяване на работата с ЕИСС, което за нас е предвидено да стане на 1 април 2021 г., проблемите да са значително по-малко и системата да съумее да прокара пътя към електронно правосъдие.   

Съдия Иван Калибацев: Единната система е много интересен и добър ход за това, всички дела да се администрират,  да вървят в един и същи метод, с единен софтуер и единна база данни. Тя от своя страна е по-лесно достъпна за различните съдилища. Трудностите – на първо място липсата на време за обучение. Въвеждането на софтуера стана непосредствено след пандемията и стана много бързо. Служителите не успяха бързо и навременно да се обучат и това доведе до едно негативно мнение към ЕИСС.  Всяко едно нововъведение се приема скептично, особено когато е внедрено бързо, без предварително обучение. Към този момент нашия колектив направи организация и създадохме наша собствена обучителна система. Поетапно се запознахме със системата и смея да твърдя, че всеки един е наясно със системата. Започнахме работа с ЕИСС от петък, 11 декември, и се надявам до края на годината да отмине първоначалния стрес , за да вървим напред и през следващата година всички дела да се образуват в тази система. Това ще даде възможност правилна отчетност, по-добра организация на работа и бърза адаптация. Каквито и да са били началните недостатъци, то в момента те са отстранени.