18,5 млн. лева ще е първият етап на МГ-то в Пловдив, чакат 7,5 млн. от още тази година

  • от PlovdivTime
  • 17:45, 27.01.2024

Около 18,5 млн. лева ще струва първият етап на строителството на собствената сграда на Математическата гимназия в Пловдив. Това са показали първите разчети на градските власти, за дългоочаквания нов дом на елитното школо.

По време на днешното обществено обсъждане бе предложено 700 000 лева да се предвидят за архитектурен конкурс и технически проект на бъдещия кампус на терена от 36 дка зад хотел SPS в район „Тракия“.Колко ще е точната сума за изграждането на училището ще стане ясно едва след проведения конкурс и техническият проект. 

Кметът Костадин Димитров заяви, че има проект за гимназията още от 80-те години, но той не отговаря на съвременните условия. Освен това в него са заложени мащабни обекти като огромна аула, плувен басейн, спортни игрища и други.

„Имаме нужда от нов проект, като ще обявим архитектурен конкурс, за да се даде най-доброто решение за гимназията. Знаете, че този проект не ми е чужд още като районен кмет“, каза Костадин Димитров. Той допълни, че се очаква отговор от МОН, тъй като това е един от проектите, който е подала Община Пловдив за финансиране. Очакваната сума е 7,5 млн. лева, която може да бъде преведена още тази година. 

Зам.-кметът по образование Владимир Темелков заяви, че иска да се направи ясна етапност на бъдещия нов дом на ОМГ „Акд. Кирил Попов“, като тези 7,5 млн. лева ще са началото, а Община Пловдив ще търси финансиране за довършването на първия етап. Той обхваща 10 000 кв.м и става дума за напълно завършено училище. Следващите етапи – общежития, спортни сгради и други обекти ще бъдат разпределени в следващите етапи.