1300 бранят културен център „Тракарт“

  • от PlovdivTime
  • 16:18, 06.02.2018

от Мария Луцова

Гражданите да участват в подготовката на кандидатурата на „Античните мозайки на Филипопол“ в ЮНЕСКО и в бъдещото управление на културен център „Тракарт“, поискаха членовете на местната инициатива „Да спасим културен център „Тракарт“. Предложението им бе връчено на председателя на Общинския съвет Савина Петкова.

Инициативата бе подета по изискванията на Закона за прякото участие на  гражданите в държавната власт и местното самоуправление на 5 декември миналата година. Тя бе отговор на анонсираното от кмета Иван Тотев намерение на общината концесията на подлез „Археологически“ и на културния център, създаден от Жорж Трак, да не бъде удължена. Причината, която градоначалникът изтъкна, е, че красивите мозайки в подлеза на Понеделник пазара са част от кандидатурата на Пловдив за ЮНЕСКО и според изискванията на световната организация не могат да се управляват от частно лице.

В отговор над 1300 човека се подписаха в подкрепа на Жорж Трак и създадения от него културен център. Те написаха открито писмо със следните искания:

1. Запазване дейността на Културен център „Тракарт“ и удължаване срока на концесионния договор, чрез сключване на тристранно дългосрочно споразумение за публично-частно партньорство между държавата в лицето на Министерство на културата, Община Пловдив и „Тракарт“ ЕООД до приемане на решението на ЮНЕСКО за определяне на перистилна жилищна сграда „Ейрене“ като световно културно наследство.

2. При включване на групов паметник „Античните мозайки на Филипопол“ под егидата на ЮНЕСКО, Община Пловдив да гарантира с решение на Общински съвет включване на представители на гражданска квота в Управителния орган, управляващ бъдещия културен обект, с цел осигуряване на прозрачност при вземане на решения и реализацията им на обекти – Малка Базилика, Голяма Базилика и антична жилищна сграда „Ейрене“, чрез периодична отчетност на Община Пловдив за всички разходвани средства и постигнатите резултати на всяко полугодие, поради голямата обществена значимост.

3. Включване на представители от гражданска квота в екипите, подготвящи процедурата за кандидатстване на „Античните мозайки на Филипопол“ като групов паметник на културата под егидата на ЮНЕСКО.

Начело на гражданската инициатива е актрисата Ивана Папазова, а членове – общественикът Лука Станчев, театроведът Пенка Калинкова, художникът Матей Матеев и бизнесменът Любозар Фратев.

Към документите с искания са приложени публични оценки и писма за подкрепа от бившия шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова, Съвета по туризъм, фондация „Созопол“ , Пловдивския граждански клуб, Тракийския туристически район, Съюза на независимите български писатели, преподаватели от АМТИИ, Дружеството на пловдивските художници и асоциация „Сигурност“.

От документите става ясно и каква дейност е развивал през годините културният център. В артистичното пространство са представени 80 изложби на съвременни автори, 857 книги и литературни четения, 27 театрални постановки, 124 камерни концерта, десетки семинари и творчески срещи с някои от най-големите ни културолози и изследователи в областта на тракийското културно наследство.

В културния център се случват някои от големите фестивали на Пловдив -  „Дни на тракийската култура“, „Златен Ритон“, „Дефиле на младото вино", „Най-сладката целувка",  „Пловдив чете“, "Черната Кутия". Фестивалът се провежда в периода 31 май - 6 юни в град Пловдив. От 2007 година МФТТ "Черната Кутия", „Лидерска програма на Посланици на състрадание",  Plovdiv GuitArt Festival, „Седмица на иранската култура”, „Дни на турската култура", “Дни на японската култура и традиции", майсторски класове с маестро Мичо Димитров - цигулка и Летни академии по кларинет със световно признатия Илиан Илиев.

В центъра се провеждат различни обучения, работи и театрална школа, както и успешният младежки камерен оркестър „Франк Мартен плеърс“.             

През 2014 г. по инициатива на г-н Лука Станчев, Председател на Пловдивския граждански клуб и по проект и изпълнение на Жорж Трак, е поставена възпоменателна колона до базиликата в град Балш в Албания на мястото, където оригиналният надпис е открит преди сто години. Тази колона е единственият намерен досега писмен паметник, удостоверяващ покръстването на българите от княз Борис I. Подготвена и транспортирана със средства на родолюбиви благодетели, колоната е монтирана на 16 октомври 2014 г. Подарена е и мозаечна златна икона на княз Борис I, с размери 100/70 см, също дело на Жорж Трак, която е вградена в новия храм до руините на старата базилика.     

 ИСТОРИЯТА:

През 2000 г. Община Пловдив проведе концесионен търг за Подлез „Археологически“. През 2003 г. стартира проект за консервация и реставрация на антична мозайка от III - IV век от перистилна сграда „EIPHNH" на  античния Филипопол. За възстановяването на паметника на културата от национално значение “Тракарт” спечели грант от Фонда на посланиците на Държавният департамент на САЩ за опазване на световното културно наследство.

Проектът се осъществи с тясното сътрудничество на Община Пловдив и Регионален Археологически музей–Пловдив. През май 2004 г. с провеждането на Европейски Форум на Асоциациите за опазване на Европейското културно наследство, беше официално открит Културен център-музей „Тракарт” с възстановените “in situ“ подови полихромни мозайки.