12 звездни спектакъла на Античния театър за Opera Open

  • от Мария Луцова
  • 11:36, 12.06.2020

12 изключително вълнуващи събития през месеците юли, август и септември ще предложи на публиката фестивалът Opera Open на Античния театър. Големите звезди, които ще огреят древната сцена са Соня Йончева, Марияна Пенчева, Кирил Манолов, Камен Чанев, както и забележителната Райна Кабаиванска, която ще представи пред публиката любими свои ученици.

"Щастлив съм, че въпреки пандемията, успяхме да спазим едно от знаковите събития на Пловдив. Поехме риск да гарантираме културният календар на града, въпреки че не знаехме какво следва нататък. Решихме, че културата ни в важна", каза кметът Здравко Димитров по време на пресконференцията за представянето на програмата. 

Директорът на Държавна опера Пловдив Нина Найденова благодари за смелия ход на местната власт, защото още преди три месеца, институцията е имала яснота с какъв бюджет е можела да организира форума. 

"В рамките на три седмици от 15 май насам, успяхме да конструираме програма, на която много оперни театри могат да завидят. Радвам се, че една от звездите ще бъде Соня Йончева. Голям шанс е да пее в Пловдив. Тя самата каза, че иска да направи този концерт, защото от 2013 насам не е била на пловдивска сцена. Очаква ни звездна гала", каза Найденова. 

Първите две събития от програмата ще бъдат интересни и необичайни. Публиката ще бъде разположена на сцената, а артистите по трибуните на Античния театър. Гала откриването е с "Вратите на съня", когато пред публика ще излязат 150 артисти. Те ще изпълнят музика от барока до съвремието ни, а незабравима визия на спектакъла ще даде Петко Танчев. Представленията са две - на 10 и 11 юли от 21:15 часа. За удобство на публиката, входът на Античния театър над Тунела ще бъде отворен час по-рано. Това важи за всички спектакли от програмата. 

Вторият интересен проект с обърната перспектива е "Поетите и музката". По трибуните ще зазвучи българска музика и българска любовна лирика от Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов, Валери Петров, Петя Дубарова. Тя ще звучат в изпълнение на едни от най-известните съвременни български актьори Бойко Кръстанов, Владимир Пенев, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова и Юлиян Вергов.

Ще видим още оперният спектакъл "Жизел" с Марта Петкова и Никола Хаджитанев, традиционен гала спектакъл с оперетна музика, виртуозният цигулар Веско Ешкенази, "Фалстаф" с Кирил Манолов, хорова музика, "Мадам Бътерфлай", ще чуем и 9-та симфония на Бетовен. 

В програмата е включено и едно много специално събитие - проекта "Музика на мира". На 22 август оркестърът на пловдивската опера ще изпълни Ленинградска симфония от Шостакович. Събитието трябваше да се проведе едновременно в 5 европейски столици, но пандемията от COVID-19 провали плановете на организаторите. Така пловдивската публика ще има шанса да чуе този проект в рамките на Opera Open.

Програмата на фестивала предлага и няколко съпътстващи събития. В две поредни вечери на 3 и 4 юли на Римския стадион при вход свободен ще има прожекции на филми от поредицата "На опера" с БНТ2. 

Отново в началото на юли на Римския стадион ще бъдат връчени наградите на фондация "Енчо Кирязов". 

"Световно известният български акробат и спортист присъстваше на всички наши 20 спектакли. Беше впечатлен и ни покани да станем част от галаспектакъла в края на март в зала "Арена Армеец". Сега ние му връщаме жеста и ще бъдем домакин на една камерна, но много вълнуваща церемония", обясни Нина Найденова. 

Тя допълни, че извънредната ситуацията още повече мотивира трупата, а за публиката ще има и специално ценови жестове, предвид икономическата ситуация. Найденова допълни, че на този етап билетите за събитието се предлагат онлайн, но предстои да бъде отворена каса на Главната, с което да се улесни публиката. 

"Добрата новина е, че с това прекрасно издание на фестивала е гарантирано, но е гарантирано и провеждането на Opera Open и през 2021 година. Както знаете, трите държавни културни института в Пловдив бяха подпомогнати със средства и с радост мога да обявя, че освен това издание на оперния фестивал, през есента Кукления театър ще ни зарадва с уличния фест", завърши заместник-кмета по култура Пламен Панов.