12-годишно момиче от Пловдив има нужда от помощ, за да има нормален живот

  • от PlovdivTime
  • 12:18, 22.02.2021

Родителите на 12-годишната Сияна молят за помощ, за да може детето им да има нормален живот и да забравят за тежкото заболяване, което има то.  Момичето е с тежка  сколиоза и има нужда от спешна операция, тъй като радиусът на изкривяване на прешлените й заплашва да увреди органи и тотално да я обездвижи.

За да има надежда за подобрение, на Сияна трябва да й се направи скъпоструваща операция  с имплант  ApiFix, като общата цена е 30 000 лева – пари непосилни за семейството на Сияна.

Ето и целия апел за помощ от родителите й:

Казвам се Биляна Златкова от Стара Загора, но вече живея в Пловдив. Обръщам се към всички Вас със зов за помощ за моята дъщеря. Много е трудно да започнеш дарителска кампания , но една майка би направила всичко , дори и невъзможното за детето си.

Сияна е 12- годишно момиче с остър ум и весела усмивка, изпълнена с мечти, както всичките ни приятели я познават. Как започна всичко.....

В края на учебната 2018/2019 година, след профилактичен преглед в училище, ни препоръчаха да посетим ортопед, защото имаха съмнение за сколиоза и е необходима бърза реакция и лечение.

На 09.07.2019 година посетихме доказан в областта специалист в Плевен. Тогава бе направена и първата рентгенова снимка, която доказа идиопатична (с неясна причина за появяването и) S- образна сколиоза с ротация (промяна на позицията на ребрата и деформация на гръдния кош) и голям градус на изкривяването- 32°.

Препоръката беше за лечебна гимнастика и плуване. За да бъдат правилно научени и изпълнявани упражненията, се наложи да ни приемат в Отделението по Физиакална и рехабилитационна медицина към МБАЛ Св. Панталеймон - Плевен от 29.07.2019 до 05.08.2019. След изписването ни от болницата, набавихме необходимите за упражненията уреди и продължихме ежедневното им изпълнение в домашни условия. Следващото посещение на ортопеда беше на 07.01.2020, когато отново бе направена рентгенова снимка, а мнението на лекаря беше, че изкривяването не е прогресирало, да продължаваме с упражненията и плуване (при следващ прочит на снимките се оказа, че прогрес имало и е било наложително слагането на корсет още тогава).

Дотук добре… всички живеем с мисълта, че всичко, което правим е правилно и достатъчно… до 27.08.2020, когато беше назначен нов рентген, , с който се установи, че сколиозата е прогресирала и градусът на изкривяване вече не е 32, а цели 42!!! Лекарите в Плевен препоръчаха СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ! Обясниха ни, че при този градус + ротацията, ако не се вземат спешни мерки, прешлените ще започнат да се смачкват, а ребрата да притискат вътрешните органи, а това да доведе до редица други здравословни проблеми със сърцето и белите дробове главно.

„Другата седмица изписваме едно момиче след операция и можем да приемем Сияна веднага!“, казаха от болницата. Това беше моментът, в който всичко в мен се преобърна. Имах представа какво представлява тази операция! Гърбът на детето се реже почти от шията до кръста (разрез около 45 см), като на всеки прешлен се поставят по два болта, за които да се захванат железата, изправящи гръбнака! Операцията е с продължителност 6-8 часа, престоят в болница е седмици, а цялостното възстановяване отнема месеци. Сияна се разплака, като чу „присъдата“. Още повече, че екстензията и принудителното обездвижване бяха обяснени пред нея. Аз трябваше да взема решение дали да позволя да срежат гръбнака на детето ми или да позволя болестта да прогресира, а органите и прешлените и „да се смачкат“. Нямаше как да накарам детето си да премине през този ад, без да чуя, че е абсолютно наложително от поне още няколко ортопеди.

В търсене на специалисти попаднахме в МЦ Ортомед в Горна Баня. След като видя снимките, докторът също беше на мнение, че операция е наложителна (както и останалите, които посетихме). След като се загледа хубаво в снимката ни попита „А чували ли сте за ApiFix? Смятам, че Сияна е подходяща.“ Нямах идея за какво говори, но ни срещна с кинезитерапевт, упражняващ Schroth терапия (Schroth е метод за специализирани упражнения при сколиоза). Изчакахме да приключи с пациента си и да ни приеме. Запозна ни с Schtoth и ApiFix, а мнението му беше, че Сияна е подходяща да кандидатства за този вид лечение (не всяка сколиоза е подходяща).

ApiFix е малко инванзивна методика за лечение. Устройството ApiFix се поставя на върха на основната кривина на гръбначния стълб, използвайки единствено два винта. Операцията отнема около час, болничният престой е 2-3 дни, възстановяването около две седмици, а разрезът е около 10 см. Имплантът ApiFix служи като „вътрешен корсет“. След поставянето му се прави курс с упражнения, чрез които зъбчетата на импланта „щракват“ едно след друго и така изправят кривината.

В България има три деца, преминали през тази интервенция. С едно от тях и с баща му се срещнахме лично (оказа се, че живеем в един квартал!). След поставянето на импланта сколиозата е овладяна, „Две седмици след операцията Г. беше с раницата на училище“, сподели таткото.

Разликата между Типична хирургия при сколиоза (ТХ) и ApiFix (AF):

Разрез: ТХ- 45 см, AF- 10см

Продължителност: ТХ- 6-8 часа, AF- 45- 60 минути

Хоспитализация: ТХ 6-7 дни, AF- 2-3 дни

Финансиране: ТХ се поема от Здравна каса (бившия фонд за лечение на деца), AF- не

Изхождайки от горе написаното, Сияна, аз и баща и, естествено избрахме ApiFix, като значително по- щадящ метод.

ApiFix е имплант, изработен от израелският професор Yizhar Floman. Педи да се постъпи към поставяне на импланта, всеки кандидат бива одобрен лично от професор Фломан, а на самата операция присъства лично или изпраща човек от екипа си. Поради създалата се епидемиологична обстановка в света, случаят на Сияна ще е малко по- различен. Тя вече е посочена като подходящ кандидат. Разликата е, че в момента Израел е затворен заради вируса и няма да изпратят екип, а оборудване, посредством което ще „присъстват“ на операцията онлайн.

От октомври 2020 до този момент Сияна практикува Schroth и носи корсет, по препоръка на кинезитерапевтът. Идеята беше да забавим процеса на изкривяване, докато възстановят плановите операции и съберем необходимите средства. Времето е това, с което се надпреварваме и се молим забавянето да не е фатално за Сияна. Операцията трябва да се извърши в най- кратки срокове, за да може Сияна да има пълноценен живот, без тялото и да е обвито 23 часа в денонощието в неудобния и спарващ кожата корсет.

Тук идва и нашият апел за помощ!

За да се извърши операцията са необходими следните средства:

  • 26 500 лв.- имплант ApiFix
  • 800 лв.- рехабилитация след операцията
  • 900 лв- Избор на екип в Токуда (единственият екип, одобрен да извършва тази операция в България)

Това са близо 30 000 лв., с които ние не разполагаме и за това се обръщаме към всички Вас.

Моля ви, помогнете ни.

Дарителска банкова сметка

Обединена Българска Банка

гр. Пловдив

IBAN: BG52UBBS80021014505250

BIC: UBBSBGSF

Валута: Лева

Титуляр: Сияна Радославова Вадинска

Siyana Radoslavova Vadinska

PayPall: [email protected]

Подали сме документи към DMS, когато има резултат ще ви уведомим.

Започваме поставянето и на дарителски кутии. Нека всеки, който желае да постави да пише лично съобщение до страницата на кампанията Да помогнем на Сиси.

Моля, споделете!

Предварително благодарим на всеки, който реши да се включи в кампанията.

Няма малко дарение, всяка стотинка е важна.